Afbeelding
Foto: Thomas Segers

Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)
komt er aan!

Dit betekent dat alle werkgevers per 1 januari 2020 te maken krijgen met nieuwe regels voor ontslag, flexwerk en WW-premies.

Het doel van de WAB is om het aantrekkelijker te maken
werknemers in vaste dienst te nemen door de kloof tussen vaste contracten en flexwerk te verkleinen. Dit zou bereikt kunnen worden door arbeidsvoorwaarden van flexwerkers meer in lijn te brengen met die van werknemers in vaste dienst.

De WAB in vogelvlucht … 01-01-2020

Ketenbepaling: Een vast contract geldt bij een 4e opvolgend contract en/of als elkaar opvolgende contracten gezamenlijk een periode van 3 jaar overschrijden.

Oproepkrachten: De werkgever moet jaarlijks een aanbod doen voor een vaste arbeidsomvang aan de werknemer met een nuluren- of min-maxcontract.

Transitievergoeding: De vergoeding is altijd 1/3 maand salaris per jaar naar rato van de duur en omvang dienstverband. De uitzondering voor 50-plussers komt te vervallen.

Ontslaggronden: Er komt een cumulatiegrond bij ontslag. Hierdoor kunnen werkgevers straks verschillende
ontslaggronden met elkaar combineren.

WW-premiedifferentiatie: De werkgever gaat een lage WW-premie betalen voor werknemers met een vast contract en een hoge WW-premie voor werknemers met een tijdelijk of flexibel contract.

Payrollers: Payrollbedrijven kunnen straks geen
uitzendbeding
en geen ruimere ketenbepaling meer
hanteren voor payrollwerknemers.