Afbeelding
Foto:

"Silicon Valley: snelheid, energie en ambitie"

De Osse Industriële Kring (OIK) bestaat 75 jaar: een jubileum dat het bestuur niet onopgemerkt voorbij wilde laten gaan. Passend bij de rol als initiator in het op gang brengen van beweging en samenwerking koos de ondernemersvereniging daarom voor een werkbezoek aan het inspirerende Silicon Valley. Naast eigen leden ging een vertegenwoordiging van de Osse overheid en het Osse onderwijs mee. Voorzitter van OIK Joep Kemkens: "Met een Osse delegatie bezochten we het Mekka van innovatie, technologie, ondernemerschap en nieuwe businessmodellen. Inspiratie opdoen, innovaties ontdekken en samen optrekken waren de belangrijkste doelen voor de reis."

Grote veranderingen

Een week lang dompelde de groep zich onder in een uitdagend en afwisselend programma. "We hebben gezien hoe het ecosysteem in elkaar steekt, wat startups succesvol maakt en wat de laatste technologische ontwikkelingen zijn. Maar er was ook een kritische noot. Is het allemaal wel zo goed en fantastisch als men beweert? Maatschappelijk gezien waren de enorme verschillen tussen rijk en arm confronterend. Als je meekunt in de race gaat het je heel goed qua kwaliteit van leven en toegang tot voorzieningen. Maar als dat niet het geval is, val je buiten de boot en is er weinig tot geen sociaal vangnet. Dat doen we hier gelukkig beter."

Denk "global"!

Zonder uitzondering waren we onder de indruk van het enorm gunstige startersklimaat dat er gecreëerd is. Investeerders faciliteren het ondernemerschap bijna risicoloos. Een van de bijzonder inspirerende sprekers is Mark Zawacki, founder en managing director van 650 Labs, die regelmatig in Nederland werkt en dus goede parallellen kon trekken. Hij gaf aan dat Nederland vanuit een internationaal perspectief als één ecosysteem gezien wordt. Zijn advies: "ga vooral niet lokaal weer iets nieuws beginnen en bouw voort op de bestaande systemen van Eindhoven en de Randstad. Denk wereldwijd, maak niet iets voor 'slechts' 17 miljoen mensen."

Gezamenlijk doel

Kemkens: "We hebben kunnen ervaren hoe we in ons denken en in ons handelen versneld mee kunnen bewegen. Dit geeft ondernemers, maar ook overheid en onderwijs, richting in de toekomstige strategie. Want wederom komen er grote veranderingen aan die de economie zullen opschudden. Het is van belang om dan een gezamenlijk doel voor Oss te hebben. In Silicon Valley hebben we allemaal gezien dat het loont om daarin duidelijke keuzes te maken en duurzame investeringen te doen. We hebben naar Oss wat mij betreft de opdracht meegenomen om meer lef te tonen: om ambitieuzer en grootser te denken!"

Foto (vlnr): Evert van Dijk, directeur operations MSD, Jan Berghege, directeur Berghege Heerkens bouwgroep, Wim van Wanrooij, managing director IBN, Lambèr Hendriks, directeur/eigenaar Hendriks Bouw & Ontwikkeling, Kees van Geffen, wethouder werk, inkomen, arbeidsmarkt en onderwijs Gemeente Oss, Richard van Ommen, directeur Talentencampus Oss, Richard Kampert, directeur/eigenaar Kampert-Nauta, Harold van Munster, directeur/eigenaar Van Munster Recycling, Brigitte Drees, directeur Pivot Park, Frank Verhoeven, directeur Vos Logistics, Wim Muller, directeur Muller Bouw, Frank den Brok, locoburgemeester, wethouder economie en financiën Gemeente Oss, Peer van Summeren, voorzitter College van Bestuur ROC de Leijgraaf, Koos Spierings, directeur Spierings Mobile Cranes, Gerbert Wubs, regiomanager VNO-NCW Brabant Zeeland, Leon The, directeur Padifood, Roderik van Heerbeek, manager Van den Broek systemen , Joep Kemkens, directeur Kemkens Groep, Marjan Wagemakers, directeur Dalco Foods, Jorg Zwaans, directeur BEGRA Storage Solutions, Maarten van Driel, directeur Vervoersbedrijf Van Driel.