Afbeelding
Foto: Hans van der Poel 06 31918770

Groen licht voor Golfbaan Oijense Zij

Je hebt er melk in, toch? Dat vraagt Jan van Erp aan een vrouw die in haar voorbijgang een kop koffie bestelt. Het is een woensdagmiddag halverwege oktober. De zon schijnt en er is volop bedrijvigheid bij Golfbaan Oijense Zij. Er heerst een ontspannen, persoonlijke sfeer. En het klopt: ze heeft er graag melk in.

Jan kent zijn gasten. Meer nog voor hen dan voor zichzelf, is hij een jaar of twaalf bezig geweest met de uitbreiding van zijn golfbaan. Een hele tijd, maar gelukkig wint de aanhouder. Het komt er nu alsnog van. "Er is groen licht", laat Jan opgetogen weten. "Wethouder Kees van Geffen heeft toegezegd dat de gemeente haar medewerking verleent. Op het moment dat mensen dit lezen, hoop ik dat het college van B&W de plannen ook heeft goedgekeurd. En dat alle stukken ter inzage liggen."

Blij en trots

De golfbaaneigenaar rekent erop dat de schop deze winter de grond in kan, zodat hij in de lentemaanden een lint kan laten knippen. Daarmee moet er meteen een dikke streep komen onder een flink traject van plannen, tekeningen en gesprekken. Van een heleboel slikken en telkens weer doorgaan. "Nee, het was zeker geen hole in one, maar ik wilde dit per se voor Oss. Wat zal ik blij en trots zijn als het moment daar is. Dan kan ik de sores achter me laten en neem ik eerst een goede borrel", glimlacht hij.

Twee par-3 banen extra

Jaren geleden mikte Jan nog op een volwaardige 9-holes baan, maar die plannen vernikkelen al een hele tijd in de ijskast. Het zou fase drie zijn. Zou… Ook fase twee, met een par-3 en par-4 baan, kon de vriezer in, want voor deze uitbreiding is archeologisch onderzoek nodig. En die kosten kunnen oplopen tot meer dan een ton. Fase één is overgebleven en ook daar is Jan dik tevreden mee. "Een aantal bestaande holes worden aangepast en we krijgen er twee schitterende par-3 banen bij", maakt hij concreet. "Daarmee voldoen we aan de eisen om golfexamens af te nemen. Daarnaast kunnen spelers dan zeven dagen per week qualifying kaarten lopen om hun handicap te verlagen. Nu hebben we de driving range nog nodig voor twee extra holes. Straks niet meer, dus ook dit gedeelte is na de uitbreiding iedere dag geopend."

Uitdagend

Zo wordt Golfbaan Oijense Zij aantrekkelijker voor een grotere doelgroep. Geoefende spelers krijgen een fantastisch mooie baan om met verschillende wedges te oefenen. Alle andere golfers kunnen aan de slag met het korte of langere werk en dus qualifying kaarten lopen. "Ik merk sowieso dat de sport in de lift zit. We mogen veel nieuwe golfers én golfsters verwelkomen." Over enkele maanden zien zij allemaal een opgefriste baan. En ze kunnen op twee heel mooie, nieuwe holes terecht. "Daar zit een behoorlijke moeilijkheidsgraad in, wat ze uitdagend maakt. En ook qua lengte zijn de holes leuk om te lopen. Ze gaan variëren van zo'n 40 tot 130 meter. Jong, oud, beginners en single handicappers: iedereen kan hier dadelijk goed uit de voeten. Ook krijgen we veel meer tijd en ruimte voor bedrijfsuitjes."

Onveranderd ongedwongen

Eindelijk schot in de zaak. Eindelijk vernieuwing. Jan heeft er lang naar uitgekeken, maar tegelijkertijd moet er volgens hem ook veel bij het oude blijven. "Onze golfers vinden het fijn om kort bij huis in een ongedwongen sfeer te recreëren. Waar veel kan en vooral niet veel verplicht is. De persoonlijke benadering en sociale contacten zijn eveneens heel belangrijk. En dát moet zo blijven. Ik wil natuurlijk van iedereen kunnen onthouden hoe hij of zij de koffie drinkt."

Afbeelding