Afbeelding
Foto: Hans van der Poel

Externe bestuurdersaansprakelijkheid

Vervult een BV-bestuurder zijn taak op een onbehoorlijke wijze? Dan kan hij onder omstandigheden door een individuele schuldeiser zelfs privé aansprakelijk worden gesteld. We spreken dan van: externe bestuurdersaansprakelijkheid.

Als dat het geval is wordt de aansprakelijkheidsbeperking van een BV doorbroken, en wordt de bestuurder aansprakelijk gehouden voor een onrechtmatig handelen. Bijvoorbeeld bij een benadelende dividend uitkering.

Beklamel-norm

Op zo'n moment geldt de zogenaamde Beklamel-norm als belangrijkste toets. In de zaak Beklamel ging een BV-bestuurder een overeenkomst aan, terwijl hij wist – of redelijkerwijs behoorde te weten – dat de vennootschap niet zou kunnen voldoen aan de afspraken. Hij wist vooraf dat de financiële situatie slecht was.

Zo'n handelen levert een onrechtmatige daad op, indien de bestuurder een ernstig verwijt kan worden gemaakt. Daarvan was sprake nu hij vooraf wist dat bestelde zaken onbetaald zouden blijven, en werd hij door de rechtbank als bestuurder persoonlijk aansprakelijk bevonden.

Décharge?

Een eventueel verleende décharge verhindert de externe aansprakelijkheid doorgaans niet. Décharge verleend door de aandeelhouders geldt enkel intern. En alleen voor feiten en omstandigheden die op dat moment bekend zijn bij de aandeelhouders. Als er na décharge zich alsnog kwalijke feiten openbaren, blijft bestuurdersaansprakelijkheid daarvoor ook gewoon bestaan.

Aansprakelijkheidsbescherming middels de BV is dus zeker niet onbeperkt. Onzorgvuldig besturen, kan zowel intern als extern tot aansprakelijkheid leiden.