Afbeelding
Foto: Thomas Segers

Verplicht investeren in laadpalen!

De markt van elektrisch rijden groeit enorm. Dat voorzag de Europese Commissie al in 2016. Zij presenteerden onder de titel Schone lucht voor alle Europeanen een pakket maatregelen, waarmee ze de EU volop mee willen laten doen in de wereldwijde omschakeling naar schone energie.

Deze richtlijnen schrijven onder meer voor dat er in en rondom gebouwen meer geïnvesteerd moet worden in energie-efficiënte systemen.

Vanaf januari 2020

Voor nieuwbouw en renovatieprojecten geldt dat er in het nieuwe jaar per tien parkeerplekken, minstens één laadpunt voor elektrische auto's moet komen. Dus wil je de parkeerplaats uitbreiden? Dan staat er een laadpaal voor elke vijf extra plekken voorgeschreven. En dan moet de bekabeling daarvoor al aanwezig zijn.

Gunstig

Schrik je hiervan? Dat kan ik me voorstellen. Maar wie zich in de materie verdiept, ontdekt dat een investering in laadpalen juist interessant kan zijn. Zo kan een laadpaal een bron van inkomsten zijn, door met een tijd- of kWh-tarief te werken. Gebruikers van de paal betalen dan voor laadsessies, waardoor jij de investering terug kunt verdienen.

Steek je licht op

Laadpalen zijn vooral interessant voor bedrijven met klanten die langere tijd parkeren. Zoals restaurants, bouwmarkten, kantoren en woonwinkels. Bedrijven die in een woonwijk gevestigd zijn, kunnen buurtbewoners de hele nacht aangekoppeld laten.

Wil je er meer over weten? Steek dan je licht bij ons op.