Afbeelding
Foto: Hans van der Poel 06 31918770

Samen op duurzaamheidsreis

Met een vaste column in ons magazine zijn de gezichten van Dave van Schaijk en Erik van den Oord je ongetwijfeld bekend. Bovendien hebben ze als procesregisseurs van De Kracht van New Business Oss al meer dan veertig ondernemers geholpen om maatschappelijk verantwoorder én duurzamer te ondernemen. "Ons geheim? Duurzaamheid praktisch toepasbaar maken voor elk bedrijf."

"Ondernemers die nu nog achterover leunen en niets aan MVO en duurzaamheid doen, zijn over tien jaar uitgespeeld." Dave windt er geen doekjes om als we hem vragen naar de noodzaak van duurzaam ondernemen. "Dat klinkt misschien hard, maar dat is de waarheid soms ook. Meer dan ooit moeten bedrijven in de toekomst maatschappelijk relevant zijn. En het liefste ook nog op meerdere niveaus."

Volgens zijn collega Erik komt dat vooral door de toegenomen transparantie van markten. "Niets van je bedrijfsvoering blijft tegenwoordig nog onder de radar. Dus ben je vervuilend bezig? Of heb je je personeelszaken niet netjes op orde? Dan nemen klanten afscheid en ben je totaal oninteressant voor potentiële medewerkers. Relevant zijn en blijven: dat is de sleutel naar toekomstbestendigheid."

Worstelen

Op zoek naar nieuwe businesscases komen Dave en Erik nog altijd bij veel bedrijven over de vloer. Daar zien ze dat veel ondernemers worstelen met het duurzaamheidsvraagstuk. "De moeilijkste stap is de allereerste", aldus Dave. "Want waar moet je beginnen? Een heel logische vraag, maar dan wel in positieve zin. Want neem van ons aan: de mogelijkheden zijn eindeloos. Met een concrete tool en onze kennis van de Global Goals kunnen we ondernemers perfect op weg helpen om die eerste stap te zetten. Ook al is dat soms maar een hele kleine."

"Als ondernemers eenmaal zijn gestart, zíen ze het ook", besluit Erik. "Dan begrijpen ze ineens: MVO is veel meer dan een schildje aan de muur. En dat is ook zo! Het is een doorlopende reis om je bedrijf te verduurzamen. En heb je daar wat hulp bij nodig? Dan hebben wij daarvoor de concrete middelen in huis."