Afbeelding
Foto:

Een aantrekkelijke mix voor ons stadshart

Een levendige mix van activiteiten is de sleutel naar een sterk stadshart. Een stadshart waar bezoekers, bewoners, werknemers en eigenaren trots op zijn en waar ze graag komen. Die levendige mix bestaat natuurlijk uit winkels en horeca. Maar ook andere functies hebben er hun plek, zoals wonen, markten, dienstverlening, cultuur en evenementen. Het is onze ambitie om partijen te betrekken die deze mix versterken. Bijvoorbeeld via VOLOP Oss (zie de column hiernaast).

Wal Kwartier

Het Wal Kwartier met het UIThuis is bij uitstek zo'n plek waar een nieuwe mix gaat ontstaan. Waar nu nog vooral winkels en horeca zijn, komen ook woningen en een cultuurhuis. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. De bibliotheek, het stadsarchief, het Centrummanagement Oss (CMO), Stooom en platform Global Goals hebben al aangegeven zich in het UIThuis te willen vestigen. Ook kan hier een toeristisch informatiepunt komen. In januari 2020 neemt de gemeenteraad een besluit over de plannen. Daarna volgen het bestemmingsplan, de vergunningen en de start van de bouw. Zodat in 2023 de deuren ook echt open kunnen.

Eigenaarschap

Een levendig stadshart vraagt om inspanningen van alle partijen: vastgoedeigenaren, ondernemers, bezoekers, bewoners en gemeente. We hebben elkaar nodig om de juiste mix te vinden en te realiseren. Ieder vanuit zijn eigen ambitie, met eigenaarschap voor het beoogde resultaat. Neem bijvoorbeeld de leegstand. Die is niet zomaar met een huurverlaging of verfbeurt te verhelpen. Het vraagt van pandeigenaren creatief zoekwerk om nieuwe verbindingen aan te gaan. Soms kan de gemeente hierbij helpen, bijvoorbeeld via de subsidie stimuleringsregeling wonen in het centrum.

Samen

CMO is voor de gemeente een belangrijke partner. Samen overleggen we geregeld over de te volgen koers en de acties die daarbij horen. Het bestuur en de Centrummanager zijn voor iedereen in het stadshart aanspreekbaar. Vaak kunnen we verrassende verbindingen leggen tussen ideeën en mensen. Zo ontstaan er nieuwe initiatieven die bijdragen aan de levendige mix van ons stadshart!