Konings Meeuwissen bij Vissers Ploegmakers in Oss
Konings Meeuwissen bij Vissers Ploegmakers in Oss Foto: Ronald Goudberg

'Lokaal ondernemen heeft voordelen'

Veel Osse ondernemers kennen Konings & Meeuwissen als specialist op het gebied van accountancy en belastingadvies. Toch dekt dat maar deels de lading. Want het kantoor is met recht een one-stop-shop, waar ook controleplichtige ondernemers terecht kunnen voor het laten controleren van hun jaarrekeningen.

Ondernemers van een bepaalde grootte zijn wettelijk verplicht om hun administratie te laten controleren, legt Ferdy Weisz uit. Ferdy is sinds dit jaar als registeraccountant in dienst bij Konings & Meeuwissen. "Er zijn drie criteria om te bepalen of een onderneming controleplichtig is: een balanstotaal van minimaal 6 miljoen euro, een jaaromzet van minimaal 12 miljoen euro en een personeelsbestand van vijftig medewerkers of meer. Voldoet een onderneming twee jaar achter elkaar aan minimaal twee van de drie criteria, dan is hij controleplichtig."

Capaciteit en ervaring

Volgens commercieel manager Robert de Bekker weten lang niet alle Osse ondernemers dat Konings & Meeuwissen controleplichtige bedrijven kan helpen. "We hebben het ook nooit van de daken geschreeuwd. Maar inmiddels hebben we meer dan genoeg capaciteit en ervaring aan boord." Ferdy vult aan: "Lokaal zaken doen heeft voordelen voor ondernemers. Onze lijnen zijn kort, we hebben als regionaal kantoor een sterke binding met onze klanten én we hanteren aantrekkelijkere tarieven dan de grote, landelijke kantoren."

Oss: echte aanpakkers

Momenteel zijn er drie registeraccountants in dienst bij Konings & Meeuwissen, maar binnenkort groeit dat aantal naar vier of vijf. Ferdy was voor zijn overstap actief voor een landelijke speler. Hij ziet het contact met ondernemers als een van de leukste aspecten van zijn vak. "Hier krijg je de tijd en de vrijheid om ondernemers te leren kennen. Het valt me op dat ondernemers in deze regio echte aanpakkers zijn: professioneel en innovatief, maar tegelijk met een 'handen uit de mouwen'-mentaliteit."

Mobiele nummer

Een goed voorbeeld is aannemingsbedrijf Vissers Ploegmakers, dat sinds twee jaar controleplichtig is. Eigenaar Brian Kerkhof: "We zijn in de voorbije jaren zo gegroeid, dat we onze administratie jaarlijks moeten laten controleren. Ons oude administratiekantoor had die discipline niet in huis, Konings & Meeuwissen wel. Voor ons is de lokale betrokkenheid een voordeel. Als ik mijn registeraccountant wil spreken, word ik niet eerst vier keer doorverbonden. Sterker nog: ik heb gewoon haar mobiele nummer. En als ik mijn vraag bij haar heb neergelegd, volgt het antwoord altijd snel. We werken op die manier heel fijn samen."

Oss is sexy

Het Osse kantoor van Konings & Meeuwissen is onderdeel van een grotere organisatie, met het hoofdkantoor in Nijmegen. In totaal werken er een kleine 150 mensen, van wie zo'n 40 in Oss. "We zijn een serieuze club met een grote achterban", aldus Robert. "Klaar om nog meer ondernemers te helpen bij hun controleverplichting. Ik heb het al eerder gezegd: Oss is een sexy gemeente, waar qua bedrijvigheid zó veel gebeurt! Daar willen we heel graag deel van uitmaken."

Konings Meeuwissen bij Vissers Ploegmakers in Oss