Afbeelding
Foto:

Klaar met ondernemen... en dan?

Golfen, cruisen, ontspannen in je Spaanse vakantiehuis… Voor sommige ondernemers klinkt het als muziek in hun oren. Anderen moeten er niet aan denken: bij hen blijft het altijd kriebelen. Waar kies jij voor: zeilen of zakendoen? Aan het woord zijn Rob Beek, die zich sinds zijn pensioen maatschappelijk inzet, en Gabriëlle ten Bokkel Huinink – Reichwein, die via PUM samenwerkt met ondernemers die zich inzetten voor bedrijven in ontwikkelingslanden.

Rob Beek was 63 toen hij stopte met werken. In de hectische jaren daarvoor had hij als directeur van Medica Europe het bedrijf weer op de rails weten te zetten, na een management buy-out bij het Amerikaanse moederbedrijf. Een mooi moment om de leiding aan zijn opvolger door te geven, vond hij. Maar niet het moment om stil te gaan zitten.

"Ik heb vrij vlot daarna mijn belangstelling voor kunst en cultuur weer opgepakt", steekt hij van wal. "Ik hou ervan om creatief bezig te zijn en ben daarom lessen gaan volgen in schilderen en tekenen. Dat vond ik vroeger al erg ontspannend. Via die lessen kwam ik in contact met verschillende stichtingen, waar ik als voorzitter mijn steentje aan kon bijdragen. Voor ik het in de gaten had, was mijn agenda weer gevuld."

Opties bekijken

Als je jaar in jaar uit hard hebt gewerkt om je onderneming te laten groeien, kan het lastig zijn om daar ineens afstand van te doen. Er ontstaan gaten in je agenda, en die vullen zich niet op met lastminute nieuwe opdrachten. Hoe zorg je ervoor dat je dan niet in een gat valt? Door al voor je pensioen naar je opties te kijken, vertelt Rob.

"Werk naar je pensioen toe. Bedenk vooraf al: wat wil ik straks doen? Een lange reis maken? Een zeilboot kopen? Je toeleggen op een nieuwe hobby? Het maakt niet uit wat je kiest, als je maar iets kiest. Denk daarbij creatief na: je hebt straks alle tijd. Maak daar gebruik van!"

Uiteraard zijn er voldoende vrijetijdsbestedingen om je oude dag mee te vullen. Maar wil je wat actiever blijven in het bedrijfsleven? Dan zijn daar ook genoeg opties voor.

Voorzitter

Rob merkte dat toen hij uitgenodigd werd om zitting te nemen in het bestuur van de Muzelinck. "Daar werd ik in de zomer van 2014 voor gevraagd. De situatie was vrij dramatisch, kan ik wel zeggen. De Muzelinck stond op de rand van faillissement, het oude bestuur moest weg… er was een flinke reorganisatie nodig. Interimmanager Johan van de Schoot ontwikkelde een ingrijpend revitaliseringsplan dat we samen hebben aangepakt. Ons uitgangspunt: we moesten de Muzelinck weer als bedrijf gaan runnen. Uiteindelijk moet het resultaat op het eind van het jaar positief zijn. Toch weer ondernemen dus! Inmiddels heeft de Muzelinck dat prima op orde. Ik vind het mooi om te zien dat ik daaraan bijgedragen heb."

Zodra de Muzelinck weer op de rit was, vond Rob het tijd om er te vertrekken. Op eenzelfde manier heeft hij als voorzitter bij andere organisaties zijn steentje bijgedragen. "Ik heb bijvoorbeeld mogen helpen om K26, de stichting voor kunst en cultuur, mee uit te bouwen en te vernieuwen. En ik ben altijd verbonden gebleven aan Medica Europe: als voorzitter van de raad van commissarissen."

PUM

Een andere optie is om als 'PUMmer' aan de slag te gaan. Gabriëlle ten Bokkel Huinink – Reichwein is teamleider van de afdeling Communicatie bij PUM Netherlands senior experts. Zij legt uit hoe dat in zijn werk gaat. "PUM staat voor Programma Uitzending Managers. We sturen echter allang niet meer alleen managers uit. Deskundigen uit allerlei vakgebieden – veelal zelf ondernemer – zijn actief als vrijwilliger bij PUM. Tegenwoordig melden zich ook steeds meer vrouwen en jongeren aan, wat we van harte stimuleren. Via PUM helpen deskundigen bij de ontwikkeling van het mkb in ontwikkelingslanden en opkomende markten. Als we een aanvraag van een bedrijf binnenkrijgen, koppelen we daar een expert aan.