Afbeelding
Foto:

Ondernemen in... 1898

Zonder Jan, Henri en Arnold Jurgens zou Oss nooit een echte industriestad zijn geworden. Deze drie broers bouwden de boterhandel van hun vader in rap tempo uit tot een onderneming van wereldformaat. Waar Jan en Henri vaak op pad waren, bleef jongste broer Arnold thuis in Oss.

Fijnproever

Arnold was verantwoordelijk voor de productie. Hij stond binnen de familie ook bekend als fijnproever en dat kwam goed van pas bij het perfectioneren van de 'kunstboter' (margarine) van de firma Jurgens. In 1888 overleed plotseling broer Henri, pas 48 jaar oud. Wellicht ook voor Arnold een wake-up call. Drie jaar later liet hij zich uitkopen, voor een bedrag dat tegenwoordig ruim acht miljoen euro zou zijn.

Levensgenieter

Arnold kreeg tijd voor waar hij écht van hield: jagen, zingen en sport. De eerste twee hobby's beoefende hij zelf actief, het sporten vooral als sponsor. Bijvoorbeeld van de Osse wielerclub W.W.W. ('Wij Willen Winnen') die in 1898 met haar geldschieter op de foto ging. Arnold staat achteraan, iets rechts van het midden, gekleed in een sportief licht pak.