Afbeelding
Foto: THOMAS SEGERS

LEF

Ondernemerschap kan op veel manieren ontstaan. Sommigen lijken ervoor geboren, anderen volgen hun ouders op. En weer anderen rollen er bij toeval in. Partycrew-eigenaren Brent van Dulmen en Wouter van Sonsbeek behoren zonder twijfel tot die laatste categorie. De organisatie van een onschuldig schoolfeestje bleek immers de opmaat naar véél meer.

In 2006 waren jullie het standaard schoolfeest wel beu. En toen?

Brent: "Toen zijn we er zelf eentje gaan organiseren. Of ja, we hebben eerst nog geprobeerd om de schoolleiding zover te krijgen om uit te wijken naar een andere locatie. Naar een plek die minder oubollig was dan 't Oude Theater. Maar op het TBL zagen ze er niets in. Dus stonden we twee dagen later met onze brutale koppen op de stoep bij De Morgenzon in Zeeland."

Die uitbater dacht waarschijnlijk: wat komen die broekies hier doen?

Wouter: "Haha, in eerste instantie wel. Maar dat veranderde toen-ie ons plan hoorde over een XXL-schoolfeest. Niet alleen voor TBL-leerlingen, maar ook voor scholieren van andere middelbare scholen in de regio. Daarbij was de drankomzet voor De Morgenzon. 'Doen we', zei hij meteen. We rekenden op vierhonderd man, maar lieten voor de zekerheid 1087 kaarten drukken. Dat aantal weet ik nog precies, want we verkochten ze allemaal."

Prima cijfers voor een debuut in de evenementenbranche!

Brent: "Zeker, maar op de avond zelf ging er behoorlijk wat mis. Zo kwamen we er op de dag van het feest pas achter dat we zelf een dj moesten regelen. Daar was namelijk niets over afgesproken. Nu kunnen we er wel om lachen, maar toen zaten we echt met onze handen in het haar. Gelukkig kwam het allemaal goed. De bezoekers vonden het geweldig en wij ook. Het smaakte meteen naar meer."

En dat kwam er ook?

Wouter: "Ja, want na twee uitverkochte feesten in De Morgenzon klopten er al andere discotheken bij ons aan. Of we daar ook events voor 14-jarigen konden organiseren. Natuurlijk konden we dat! Vanaf dat moment zijn we feestconcepten in de markt gaan zetten. In 2009 organiseerden we meer dan vijftig jongerenevents."

Dus jullie waren eerder ondernemer dan
volwassen…

Brent: "Destijds voelden we ons nog niet echt ondernemers, hoor. We hadden vooral een manier gevonden om afscheid te nemen van onze bijbaantjes in de supermarkt. Maar we merkten al wel dat we niet bang waren om nieuwe dingen te proberen en gewoon 'ja' te zeggen als er iets leuks op ons pad kwam. Die gezonde dosis lef past natuurlijk wel bij ondernemerschap."