Afbeelding
Foto:

Van keukentafel naar directiekamer

De medewerkersbijeenkomst van Hendriks Bouw en Ontwikkeling op 27 juni was geen 'gewone' bijeenkomst. Die middag maakte eigenaar Lambèr Hendriks namelijk bekend dat zijn zoons Michael en Vincent medeaandeelhouder van het bedrijf waren geworden. In gesprek met Bedrijvig Oss blikken de broers een halfjaar later terug op hun eerste maanden als bestuurder.

Even terug naar 27 juni. Wat was
dat voor dag?

Michael: "Een heel bijzondere. Wij wisten natuurlijk wat er ging gebeuren, maar onze medewerkers nog niet. Die dachten dat ze werden bijgepraat over ons nieuwe ERP-systeem. Dat was ook zo, maar het verhaal kreeg een onverwacht staartje. Er startte een video waarin ons familiebedrijf centraal stond. Aan het einde van de film keek Lambèr recht in de camera en onthulde hij dat de vierde generatie aan het roer was gekomen. Verderop in de zaal keek onze opa ondertussen trots toe."

Hoe reageerden de medewerkers?

Vincent: "Met een heel warm applaus. Sommigen moesten zelfs een traantje wegpinken. Dat typeert de hechtheid van ons familiebedrijf denk ik goed. Natuurlijk wist iedereen stiekem wel dat dit een keer zou gebeuren. Maar áls het dan gebeurt, is het toch een speciaal moment. De enthousiaste reacties en oprechte felicitaties na de bekendmaking hebben ons dan ook een extra drive gegeven om er iets moois van te maken."

Kijken ze nu anders tegen jullie aan?

Michael: "Dat valt wel mee, want Vincent en ik zijn de afgelopen jaren al naar deze rol toegegroeid. Zo wisten veel collega's wel dat we bezig waren met de bedrijfsoverdracht. Vooral binnen de directie weegt onze stem nu een stuk zwaarder. Dat is wennen voor ons, maar ook voor Lambèr. Als hij voorheen zei dat we links moesten, gingen we links. Nu vinden wij rechts soms beter. Dus dan hebben we daar een goed gesprek over."

Hoe voelt de verantwoordelijkheid voor 230 medewerkers?

Michael: "Gelukkig is er veel rust binnen het bedrijf. Onze koers is duidelijk en iedereen gelooft in onze integrale aanpak. Bovendien voelen we het vertrouwen van onze collega's én Lambèr. En over verantwoordelijkheid gesproken: het was in zekere zin ook al 'ons' familiebedrijf. Vroeger aan de keukentafel voerden we er al dagelijks gesprekken over."

Was deze stap altijd al jullie doel?

Vincent: "Tijdens onze spreekbeurten op de basisschool vertelden we onze klasgenootjes al dat we aannemer wilden worden. En in het weekend stapten we regelmatig met Lambèr in de auto om bouwplaatsen te bezoeken. Dat soort herinneringen maken deze stap natuurlijk wel extra speciaal. Het is altijd een droom geweest om ons familiebedrijf op een dag te mogen leiden."

Jullie oudere broer Berry heeft zijn eigen pad gekozen. Jammer?

Michael: "We hadden deze stap graag met zijn drieën gezet. En we zijn het traject ook met zijn drieën gestart. Maar Berry heeft met CyBe Construction natuurlijk zelf ook een succesvol bedrijf. Daardoor was het voor niemand een grote verrassing dat hij daar volledig op wil focussen. En ik moet zeggen: Vincent en ik vullen elkaar goed aan. Dit tweemans-scenario is een goede basis voor de toekomst van ons bedrijf."

Waar liggen jullie individuele
kwaliteiten?

Vincent: "Michael is strategisch en heeft een frisse blik. Hij maakt weloverwogen keuzes en denkt vooral aan de lange termijn. Zelf ben ik hier al wat langer werkzaam, in meerdere functies bovendien. Daardoor weet ik wat er leeft binnen ons bedrijf. Bovendien pak ik graag door en durf ik misschien wat makkelijker beslissingen te nemen. We zijn dus echt complementair aan elkaar."

Wat is de belangrijkste les die Lambèr jullie geleerd heeft?

Vincent: "Dat je altijd eerlijk en oprecht moet blijven. Zo zijn we ook opgevoed; het zijn belangrijke familiewaarden. Ook heeft Lambèr altijd benadrukt dat we fouten moeten durven maken. 'Ervaring is de som van de stommiteiten die je begaat', zegt hij dan. Daardoor weten we dat we ons kwetsbaar op mogen stellen. Het is niet erg om een ander om hulp te vragen om samen verder te komen."

2022 was altijd een stip aan de horizon voor Lambèr. Hoe is dat voor jullie?

Michael: "Dan bestaat ons bedrijf honderd jaar, dus dat is heel bijzonder. Net als Lambèr willen we op dat moment een van de beste werkgevers van Nederland zijn. Maar we kijken ook al verder dan 2022. Vincent en ik vertegenwoordigen een generatie die processen wil verbeteren door ze te verduurzamen. En we zijn ervan overtuigd dat onze integrale aanpak daarvoor zorgt."

Afbeelding
Afbeelding