Afbeelding
Foto:

"Door de uitbreiding blijven we relevant"

Bas Huiskes snelwandelt door zijn nieuwe Suzuki-zaak. "Nog even iemand helpen. En ik heb nog een proefritje onderweg", laat hij met een brede glimlach weten. Het komt hem eigenlijk wel goed uit dat Peter Taylor Parkins een kleine tien minuten later is. Even orde op zaken stellen. Daarna heeft Bas alle tijd om te vertellen over zijn ondernemersroute en visie.

Nog voordat de twee heren een mooi plaatsje in de showroom hebben gevonden, ontstaat er al een goed gesprek. Over stilstand in de meeste showrooms, over vooruitstrevende ideeën om die te doorbreken én over de prijs van een gele auto. "Daar krijg ik toch mi-ni-maal veertig procent korting op?", knipoogt Taylor Parkins. Als het al nodig was: het ijs is gebroken.

Ingeburgerde Achterhoeker

Taylor Parkins merkt op dat Bas z'n stemgeluid verraadt dat-ie niet uit Oss komt. "Mijn roots liggen in de Achterhoek", begint Bas te vertellen. "Ik ben een geboren Rhedenaar en heb daarna in Hummelo, het gebied van de familie Huntelaar, gewoond. Dat is vlakbij Doetinchem." Die bekende achternaam doet een belletje rinkelen bij voetbaldier Taylor Parkins. Maar hij hoeft zijn vraag niet eens te stellen. Bas: "Ja, Klaas-Jan Huntelaar stond regelmatig achter de goal toen ik als opkomende rechtsback in het eerste elftal van de plaatselijke vereniging van Hummelo speelde."

Op zijn twintigste leerde Bas zijn vrouw Stephanie kennen. De twee gingen samenwonen in Tolkamer. En ze kregen drie kinderen. Zij werkte in de zorg en hij doorliep alle functies bij een autobedrijf in Arnhem. Totdat er in 2008 een importeur langskwam. "Hij zei tegen me: je moet eens in Oss gaan kijken, want er komt een dealerschap voor Mitsubishi vrij. Het lag demografisch niet gunstig en ik kreeg veel waarschuwingen. Maar ik heb de kansen onderzocht, een plan gemaakt en het toch gedaan. Waarom niet? Dat was de conclusie."

Drie jaar later ging de familie Huiskes in Oss wonen. En daar zijn ze inmiddels een vertrouwd gezicht. "Je bent pas acht jaar hier. Je staat nooit op de voorgrond, maar iedereen kent Bas Huiskes. Dat is knap", complimenteert Taylor Parkins. "Dankjewel", zo neemt Bas de pluim in ontvangst. "Ik ben sociaal gedreven. En ik forceer nooit iets. Ik denk dat het vooral daarmee te maken heeft."

Groei

"Even terug naar het ondernemersplan dat je geschreven hebt. Wat is daarvan uitgekomen?", vraagt Taylor Parkins zich af. "Twee dingen", reageert Bas. "Het eerste is het potentieel. Ik had heel wat cijfers, data en prognoses tot mijn beschikking en die blijken te kloppen. Het tweede is: het goede ondernemersklimaat in Oss. Ondanks de demografische voorspellingen hebben we de voorspelde groei gerealiseerd."

En het bedrijf groeit door. Onlangs opende Bas de deuren van zijn nieuwe vestiging aan de Singel 1940-1945. Taylor Parkins: "En daar zitten we nu. Waarom heb je het stokje van John Boekelder overgenomen?" "Eigenlijk had ik helemaal geen behoefte om groter te worden, maar ik vond dat ik mijn vleugels uit moest slaan", antwoordt de dealer van nu drie merken. "Dankzij de uitbreiding blijven we namelijk relevant voor de klant. Kia, Mitsubishi en Suzuki zijn merken die elkaar mooi aanvullen. Mensen uit Oss en omgeving hebben wat te kiezen. Daardoor kan ik voorzien in hun behoefte én klanten binden. Wij staan altijd voor mensen klaar."

De toekomst

In de loop der jaren is er in de mobiliteitsbranche een heleboel veranderd. Merkloyaliteit neemt af. Auto's worden steeds duurder, waardoor het aantal leasecontracten een vlucht neemt. De deeleconomie groeit. En duurzaamheid wordt een almaar belangrijker thema. Taylor Parkins is dan ook bijzonder benieuwd hoe zijn collega-ondernemer naar deze ontwikkelingen kijkt. Bas: "Mensen kopen tegenwoordig rationeel een auto. Iedereen is gefocust op fiscaliteit en bijtelling. Daarnaast is bezit steeds minder belangrijk, waardoor ik verwacht dat we naar een soort abonnementsvorm gaan. Alsof je een pizza bestelt. Zeker is: mobiliteit zal altijd blijven bestaan, maar het verandert snel. En wij moeten mee." "Relevant blijven dus", vat Taylor Parkins samen.

Gezegend man

Voorlopig rijdt één op de vijf Ossenaren rond in een auto met Huiskes achterop. Het is een fraaie statistiek. En het bevestigt nog maar eens dat Bas het goed voor elkaar heeft. "Wil je nog wat kwijt?", rondt Taylor Parkins het gesprek af. Bas knikt: "Dat ik een enorm gezegend mens ben. Ik voel me gewaardeerd om wie ik ben en wat ik doe. Daarnaast heb ik een fantastisch team om me heen. Ook zij hebben het 'Huiskes-DNA' en weten waar we voor staan. Stephanie en ik zeggen vaak tegen elkaar: het is mooi om hier te zijn."

Afbeelding
Afbeelding