Afbeelding
Foto: Floris van Bergen

In de festivalmarkt hebben jullie jezelf vervolgens definitief op de kaart gezet.

Brent: "Dat klopt. Discotheken waren niet meer zo in trek bij jongeren. In plaats daarvan bezochten ze liever festivals. Met events als Hockeyloverz, de Breakout Run en LEF-festival hebben we slim op die trend ingespeeld. Niet dat dat zonder slag of stoot is gegaan trouwens. Op een gegeven moment zijn we maar gestopt met het tellen van lesgeld…"

Dat klinkt zwaar. Wat ging er mis?

Wouter: "Je moet je voorstellen dat er toen nog maar weinig festivals waren. Nu zijn er honderden evenement-gerelateerde bedrijven, maar wij moesten alles nog zelf bedenken én organiseren. Voor één dag moest een kaal terrein veranderen in een klein dorp. Inclusief zaken als veiligheid, horeca en vergunningen. Dat viel niet mee. Maar als je graag vooroploopt, stoot je ook weleens je neus."

Wat is de belangrijkste les die jullie hebben geleerd?

Brent: "Vooral dat het belangrijk is om je zaken ook aan de achterkant goed te regelen. Denk aan het opstellen van contracten, maar ook aan het maken van realistische begrotingen. Dan kom je later ook niet in de problemen. Ik kan me nog goed herinneren dat ik jaren geleden met mijn ouders op het VIP-deck stond bij de eindshow op een van onze festivals. Ze glunderden van trots, maar ik wist dat we die dag meer dan een ton verlies zouden lijden. Zo'n fout maak je natuurlijk maar één keer."

Wat vinden jullie het mooiste aan ondernemen?

Wouter: "Vooral de vrijheid om te doen wat je leuk vindt. Maar ook dat je iets betekenisvols voor een ander neer kunt zetten. Zeker in onze branche kun je perfect bouwen aan ideeën en concepten. Bovendien maakt ondernemerschap onze wereld groot. We ontmoeten veel interessante mensen."

Zijn er ook minder leuke aspecten?

Wouter: "Ons bedrijf staat altijd 'aan', dat was in het begin wel even wennen. Maar ook daar leer je na een tijdje mee omgaan. De grootste ergernis in ons vak is toch vooral het weer. Zo hebben we eens extreme voorzorgsmaatregelen getroffen voor eventuele regen bij een springkussenevenement. Bleek het achteraf de heetste week van de zomer te zijn en waren de kussens te heet om te betreden."

Hoe houden jullie het spannend voor jezelf?

Brent: "Door te blijven doen wat we altijd hebben gedaan: uitdagingen aanvliegen die op ons pad komen. Op dit moment ontwikkelt ons bedrijf zich bijvoorbeeld steeds meer tot een ondersteunende in plaats van een organiserende partij. Een logische stap, want we hebben veel kennis en expertise in huis over het neerzetten van evenementen."

Hoe ondersteunen jullie dan precies?

Brent: "Bijvoorbeeld door evenementmaterialen te verhuren. Onlangs zijn we daarvoor zelfs een zusterbedrijf gestart: AS Events. Vandaaruit verhuren we facilitaire oplossingen en hulpmiddelen voor de evenementenbranche: van hekwerken en stage barriers tot en met kabelgoten en banners."

Maar jullie blijven toch wel organiseren?

Wouter: "Natuurlijk! Maar daarbij mikken we niet meer op hockeyfestivals en tienerfeestjes. Eigenlijk groeien we als bedrijf voortdurend mee met onze leeftijdsgenoten. Die willen we aansprekende events van het hoogste niveau blijven bieden, ook nu ze wat ouder zijn. En door onze jarenlange ervaring in de festivalmarkt kunnen we zakelijke events vaak nét even iets extra's geven."

Zit de naam Partycrew die ambitie niet verschrikkelijk in de weg?

Brent: "Soms wel. Veel mensen associëren ons nog steeds vooral met festivals en jongeren. Aan de andere kant hebben we de laatste jaren ook in het zakelijke segment laten zien waartoe we in staat zijn. Als onze evenementen voor zich blijven spreken, is onze bedrijfsnaam slechts bijzaak."

Het bestuur van Business Gala Oss durfde het in ieder geval wel aan.

Wouter: "Daar zijn we ongelofelijk blij mee. Voor ons is de organisatie van het Business Gala Oss een geweldige kans om aan een kritisch, zakelijk publiek te laten zien wat we kunnen. Andersom zocht het galabestuur een organisator die de grens op durft te zoeken. Dat is natuurlijk een kolfje naar onze hand. Samen gaan we de gebaande paden dit voorjaar eens écht verlaten."

Afbeelding