Iris van Nuland. (Foto: Goed Folk)
Iris van Nuland. (Foto: Goed Folk) Foto: Goed Folk

Osse Iris in de schijnwerpers bij Prinses Christina Concours

Even een concertje pakken tussen de weekendboodschappen door? Of je juist verdiepen in muziek met workshops of misschien zelfs zélf optreden op het open podium? Alles kan in CHV Noordkade in Veghel waar het Prinses Christina Concours neerstrijkt op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 maart.

Bevlogen jonge concoursdeelnemers tonen hun muzikale kwaliteiten tijdens korte concertjes, er zijn gratis toegankelijke workshops en op zondag vindt de Dag van de Toekomstmuziek plaats. De meeste activiteiten zijn gratis toegankelijk De achttienjarige Iris van Nuland uit Oss kent inmiddels het klappen van de zweep op het Prinses Christina Concours. Ze doet voor de derde keer mee. Wat maakt het concours zo leuk dat ze wederom deelneemt? "De sfeer die er hangt. Het voelt niet als een wedstrijd. Mensen zijn open, niet competitief. Het concours is laagdrempelig. Doordat alle instrumenten welkom zijn, zitten er in de jury allemaal verschillende musici met andere achtergronden. Zij focussen minder op techniek, want niet iedereen speelt viool, maar letten op uitstraling en muzikaliteit. Ze geven heel andere feedback. Ik was bijvoorbeeld altijd erg zenuwachtig, maar kreeg als feedback dat ik zo ontspannen op het podium stond. Fijn om te horen dat ik niet als trillend rietje op het podium sta."

Prijs
Met haar deelname in 2015 won Iris zelfs ook een prijs. "Als prijswinnaar van het Prinses Christina Concours word je nog een hele tijd daarna gevraagd om concerten te geven, bijvoorbeeld in de Classic Express – een rijdende concertzaal – en op allerlei concertpodia. Ik treed nu zelfs op in een vast trio met een pianiste en een zangeres die ik ken via het Prinses Christina Concours. Dat is erg leuk, want van zelf concerten geven leer ik misschien wel het meest. Ik doe podiumervaring op, leer van mijn podiumpresentatie en krijg feedback van het publiek." Het deelnemersveld is gevarieerd. Jong en wat ouder, jongeren die al jarenlang muziek maken en beginners, blaas-, strijk- en toetsinstrumenten en zangers: het belooft een veelzijdig programma te worden. Iris: "Ik ga de Tweede vioolsonate van Eugene Ysaÿe spelen op het concours. Weinig mensen in het publiek zullen het kennen. De muziek is afwisselend expressief en ingetogen. Het laat de diversiteit van de viool horen en ik kan goed laten zien wat ik kan."