Beeld van het Osse centrum.
Beeld van het Osse centrum. Foto:

'1,5 meter samenleving is een goede oplossing'

Het is goed dat de maatregelen in de horeca worden versoepeld. Dat vindt de overgrote meerderheid van het burgerpanel, een samenwerking van Weekblad Regio Oss en onderzoeksbureau Toponderzoek.

"Als men de bewegingen van mensen in diverse bouwmarkten of tuincentra ziet, dan kan dit ook in de horeca", aldus een respondent. "Anders wordt het wel heel erg moeilijk om het hoofd boven water te houden. Het publiek moet wel zelfdiscipline hebben", zegt een ander. 80 procent van de 358 respondenten is een voorstander van de versoepeling. 15 procent twijfelt, 4 procent is tegen.

Restaurants
Hoeveel mensen zijn al naar een restaurant geweest sinds het weer mogelijk is? 33 procent van de respondenten geeft aan te hebben gereserveerd, 36 procent heeft dit nog niet gedaan en/of is het niet van plan. 22 procent denkt er over na om te gaan reserveren. De terrassen zijn populairder dan de opening van de restaurants. 49 procent geeft aan op een terras te hebben gezeten.
1,5 meter
Opvallend is wel dat bij de reacties wordt getwijfeld over de 1,5 meter afstand. Die is volgens velen niet haalbaar. We vroegen de deelnemers ook of het handhaven van 1,5 meter eigenlijk wel nodig is? De meningen zijn verdeeld. 36 procent vindt het overbodig, 45 procent niet.

Smart distancing
Sommige horecaondernemers zien liever 'smart distancing', waarbij gasten hun eigen afstand kiezen. 43 procent ziet dat idee wel zitten, 43 procent noemt het een slecht of zeer slecht plan.

Winkels
Het afstand houden in winkels, hoe is het daarmee gesteld? Voldoende, zegt 41 procent van de deelnemers, ruim voldoende aldus 23 procent. 21 procent is niet tevreden met de getroffen maatregelen. Dat ligt niet alleen aan winkels, maar ook aan bezoekers die hun verantwoordelijkheid niet nemen, blijkt uit een aantal reacties.
Neemt u zelf die verantwoordelijkheid? 45 procent doet het meestal, 16 vaak en 26 altijd. Maar 3 procent geeft aan het onzin te vinden en nooit afstand te houden.

Toekomst
'De 1,5 meter samenleving is een goede oplossing tegen de verdere verspreiding van het coronavirus'. Dit was de laatste stelling die we voorlegden. 53 procent is het ermee eens, 23 procent is tegen. Gezien de reacties leeft het onderwerp wel bij mensen.

Meedoen?
Wilt u ook meedenken en praten over deze onderwerpen? Grijp dan deze kans en vul vandaag nog de vragenlijst in. Het invullen van de lijst is eenvoudig, duurt slechts enkele minuten en is volledig anoniem. Iedereen vanaf 16 jaar kan meedoen met het burgerpanel. Aanmelden is nu al mogelijk op de website www.tiposs.nl.