Afbeelding
Foto:

Vakantie en versoepelingen regels: inbrekers gaan weer op pad

Inbrekers grijpen de versoepelingen van de coronamaatregelen aan om weer volop op pad te gaan. Het aantal woninginbraken in Nederland is weer bijna op het normale niveau van voor de coronacrisis. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Nationale Politie. Ook verzekeraars zien het aantal meldingen van inbraken stijgen.

Doordat Nederlanders tijdens de coronacrisis massaal thuiswerkten, daalde het aantal inbraken spectaculair. Eind april lag het aantal woninginbraken maar liefst 60% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. In heel Nederland waren er in de week van 27 april tot 3 mei 294 keer inbraken, tegen 731 dezelfde periode vorig jaar.

Oplopen
Het totale aantal woninginbraken van maart tot eind juni was 6951, 37% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De politie ziet het aantal woninginbraken sinds het einde van de lockdown echter weer oplopen. Half mei lag het aantal woninginbraken nog steeds zo’n 25% lager dan normaal. Afgelopen week bedroeg de daling slechts 11% minder dan begin juli 2019.
Sybren van der Velden, projectleider landelijk coördinatieteam Woninginbraak en Heling, is niet verbaasd. “Door de versoepelingen gaan meer Nederlanders naar hun werk. Inbrekers zien hun kansen daardoor snel stijgen.” In tegenstelling tot straatroven vermijden inbrekers confrontatie en geweld, legt hij uit in het AD. “Ze willen snel naar binnen en naar buiten. Als mensen dus thuis zijn, blijven ze weg.”

Bendes
De politie verwacht dat het aantal inbraken vrijwel als normaal zal pieken tijdens de zomervakantie. Daarbij speelt mee dat ook de grenzen met het weer open zijn en mobiele bendes uit Oost-Europa weer gemakkelijker in Nederland kunnen toeslaan.

Bron: Politie Keurmerk Veilig Wonen