Landerd doet oproep voor oplossing luchtwassers

ZEELAND | Het college van Landerd heeft een brief geschreven aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat naar aanleiding van de vergunning voor een luchtwasser voor een agrarisch bedrijf in Zeeland. Omwonenden zijn bezorgd over de geuroverlast die dit gaat geven en hebben gevraagd de vergunning in te trekken.

De gemeente Landerd heeft dit verzoek afgewezen, omdat er geen wettelijke grond voor is. Toch begrijpt het college van Landerd de zorgen van de omwonenden. Daarom hebben ze een brief gestuurd aan de minister. Hierin vragen ze de Rijksoverheid om meer verantwoordelijkheid te nemen voor dit probleem.

Combiluchtwasser
Aanleiding voor het verzoek van de omwonenden is de gewijzigde geuremissiefactor van de luchtwasser zoals die op het bedrijf vergund is. Dit is een zogenoemde combiluchtwasser. Uit onderzoek is gebleken dat het in het verleden vastgestelde geurrendement van deze luchtwasser niet wordt gehaald. Hierdoor is de geuruitstoot van deze luchtwassers fors toegenomen. Toch heeft de gemeente geen juridische grond om de vergunning voor het bedrijf af te wijzen.