Jeroen en Maurice van Rossem. (Foto: Anne-Marie van Rossem)
Jeroen en Maurice van Rossem. (Foto: Anne-Marie van Rossem) Foto:

Vader en zoon: 'Sporten werkt als geneesmiddel'

MEGEN | Maurice van Rossem is met een groot deel van de Ulysses-selectie alweer een aantal weken aan het trainen. De spelers boven de 27 jaar mogen sinds gisteren (dinsdag) in actie komen, maar wel op 1,5 meter afstand. Vader Jeroen van Rossem -sinds 2007 actief als scheidsrechter- floot bijna 160 dagen geleden zijn laatste wedstrijd: FC Schadewijk tegen Hapse Boys. "Ik sta achter de maatregelen, maar ik had wel wat meer creativiteit van de overheid verwacht."

door Leon Voskamp

Maurice is blij dat hij weer in actie mag komen bij zijn club. Toch merkt hij dat het er anders aan toegaat dan tijdens een 'normale competitie'. "Het is een rare regel dat spelers boven de 27 jaar niet volledig mee mogen trainen. Vanwege de avondklok trainen we nu zondagochtend in plaats van dinsdagavond en is de training op donderdag wat korter. Het is ook niet mogelijk om wat na te praten, want iedereen moet gelijk naar huis." Hij vervolgt: "Normaal ben je op dinsdag al bezig met de wedstrijd van zondag, nu train je eigenlijk alleen om fit te blijven. Het zou mooi zijn als de KNVB Regiocup doorgaat, dan speel je mooie derby's. Dat leeft in de spelersgroep, want je wil natuurlijk altijd graag winnen van clubs uit de regio."

'Amateurvoetbal leeft'
Vader Jeroen is ook een voetbaldier. Sinds 2007 is hij KNVB scheidsrechter, toen hij zag dat bij het team van Maurice er een probleem was om een leidsman te vinden. Hij haalde zijn diploma's, volgde diverse cursussen en fluit tegenwoordig elke zondag in de tweede en derde klasse. Op 11 oktober 2020 floot hij voor het laatst een wedstrijd. Om fit te blijven, loopt hij elke avond veel met zijn zoon, of wandelt en fietst hij op zondagmiddag samen met zijn vrouw. De Megenaar mist zijn hobby en hoopt dat hij snel weer als arbiter een wedstrijd mag fluiten. "Ik mis de geur van het gras, van de gespannen koppies in de kleedkamer, volgepakte tribunes, de sfeer en het geluid uit de kantine. Ik mis ook de spanning om er alles aan te doen om een wedstrijd in goede banen te leiden en een goede prestatie te leveren. Ik mis de gezelligheid op de sportparken, met al die vele vrijwilligers die met hart en ziel voor hun vereniging werken. Daar heb ik veel respect voor. Verenigingen spelen een heel belangrijke rol in de gemeenschap. Mensen ontmoeten elkaar hier en genieten onder het genot van een hapje en een drankje. Het is veel meer dan alleen 22 spelers die op het veld staan."

Gezondheid
Van Rossem vindt dat het kabinet weinig creativiteit toont. "Sporten is ontzettend belangrijk voor de gezondheid en werkt als geneesmiddel, zowel lichamelijk als mentaal. Waarom zijn er geen alternatieven verzonnen zodat sporters toch aan de slag kunnen? Ik maak me zorgen over de gezondheid van veel mensen. Je hebt het over de basis van een welvarende samenleving."
Met Maurice en Jeroen hebben we twee echte voetballiefhebbers aan het woord gehad. Moeder Anne-Marie had weinig met voetbal, maar ondertussen groeit bij haar de liefde voor de sport. Als fotografe maakt ze mooie actiefoto's van het amateurvoetbal. Lees een uitgebreid interview met het gezin op
www.kliknieuws.nl/sport.