Lionel Saidjan (uiterst rechts staand) met team Project MET.
Lionel Saidjan (uiterst rechts staand) met team Project MET. Foto:

Project MET is ‘een feestje voor de maatschappij’

VEGHEL | Jongerencentrum De Kluis in Veghel is vanaf het begin van dit jaar gestart met het project MET. MET staat voor Maatschappelijke Ervaringstijd en is onderdeel van het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd. Jongeren in een kwetsbare positie tussen de 14 en 27 jaar in de regio Veghel kunnen zich aanmelden. Het grote doel is om deze jongeren te helpen met hun persoonlijke ontwikkeling, doordat ze bijvoorbeeld nieuwe skills leren en nieuwe mensen leren kennen.

Door: Ties van Dooren.

“Een feestje voor de maatschappij”, zo vatten kartrekkers Lionel Saidjan en Andrea Grabundzija van MET het project samen. Tot op heden hebben ze al zo’n 25 jongeren op weg geholpen. “Dat hadden we niet verwacht, want in andere gemeenten waar dit project draait komt het wat langzamer op gang.”

Plezier
Saidjan is blij dat hij het project naar Veghel heeft gehaald. Jongeren lopen over het algemeen niet echt warm voor vrijwilligerswerk. Saidjan legt uit waarom dat bij dit project beter werkt: “De jongeren voeren hun eigen ideeën uit en doen dus dingen die ze echt leuk vinden. Het is de bedoeling dat de jeugd zich verder ontwikkeld. Dat doen ze het best wanneer ze iets doen waar ze plezier in hebben.” Ook voor eenzame jongeren biedt het MET-project een uitkomst. Saidjan vult aan: “Je kan in een groepje terecht komen als je wil. ”
Om de jongeren te werven hebben Saidjan en Grabundzija een MET-werkgroep opgericht. “In deze werkgroep zitten weer andere jongeren. De jeugd werft dus andere jongeren om wat te doen”, vertelt Saidjan.


'De mogelijkheden zijn oneindig' - Lionel Saidjan.


Drank en drugs
Een bijkomend voordeel van MET is dat het niet alleen goed is voor de jongeren, maar ook voor de maatschappij. Jongeren zetten zich bijvoorbeeld vrijwillig in voor een organisatie, of zij zetten zelf een project op om anderen of hun omgeving een handje te helpen. Dat kan op allerlei manieren. Saidjan: “Qua activiteiten kan het alle kanten op. We werken niet met een vast aanbod: jongeren geven zelf vorm en invulling aan hun MET. Sportles geven, iets in de zorg, wandelen met ouderen, een FIFA-toernooitje organiseren of een workshop geven over drank en drugs. Het kan allemaal. De mogelijkheden zijn oneindig. De jongeren zetten het zelf op en krijgen hulp wanneer nodig.”
Wanneer een MET is afgerond, blijft de jongeren niet met lege handen achter. “Als je tachtig uur succesvol hebt besteed aan vrijwilligerswerk krijg je de Europees erkende Europass voor vrijwilligers, mooi voor op je cv, en 350 euro, fijn voor je portemonnee. Bovendien krijg je er een goed gevoel voor terug. We hebben oneindig veel ruimte dus als je graag wat wil bijdragen aan de maatschappij, meld je aan!”

Aanmelden of meer informatie opvragen kan via: info@dekluisveghel.nl.