Problemen met zwerfafval komt vaak terug in de Tiprapportage.
Problemen met zwerfafval komt vaak terug in de Tiprapportage. Foto:

'Als niemand mee wil duwen, hou je het niet vol'

VEGHEL | TipVeghel verstuurde onlangs een publieke raadpleging rond onder de inwoners van Veghel over de betrokkenheid in de buurt. 309 respondenten vulden de vragenlijst in.

Door: Ties van Dooren.

Nederland kent net zo veel meningen als inwoners. Ook u als inwoner heeft een eigen identiteit. Het Burgerpanel voelt zich het sterkst verbonden met de Nederlander. 42 procent voelt zich vooral een Nederlander. 21 procent voelt zich Noord-Brabander en 12 procent zegt een wereldburger te zijn. De leden van het panel identificeren zich veel minder met hun eigen gemeente (6 procent), de buurt of wijk (5 procent) of de straat (3 procent). Desondanks voelen de respondenten zich wel verbonden met hun gemeente en buurt. 49 procent voelt zich een beetje betrokken bij hun gemeente. 24 procent zegt zelfs sterk betrokken te zijn.


Kunt u nader toelichten waarom de buurt erop vooruit is gegaan? Om reden(en) van..." antwoordt 70 procent van de respondenten: ‘Fysieke aard (bijvoorbeeld: meer groen, betere voorzieningen)’.
Kunt u nader toelichten waarom de buurt erop achteruit is gegaan? Om reden(en) van..." antwoordt 66 procent van de respondenten: ‘Sociale aard (bijvoorbeeld: mensen helpen elkaar minder, letten niet meer op elkaar)’.


De betrokkenheid van de burgerpanelleden met hun buurt is nog iets groter: 35 procent. 46 procent zegt een beetje betrokken te zijn met de buurt waarin hij of zij woont. Er zijn ook panelleden die voorheen erg betrokken waren met de buurt, maar door verschillende redenen ermee zijn gestopt. ‘Ik was de meest betrokken buurtbewoner en heb leuke dingen opgezet, maar ik moest zo aan mensen trekken dat de fun eraf was. Toen ik als kartrekker stopte, stortte ook de hele zorgvuldig opgebouwde boel in. Je kan wel kartrekker zijn, maar als niemand mee wil duwen, hou je het niet vol. In het begin was men nog enthousiast, maar men wilde al snel dat er iets van een vergoeding tegenover kwam staan, helaas’, schrijft iemand. Met buurt bedoelt TipVeghel in dit geval een gebied binnen een dorp (bebouwde kom) dat door bewoners als een bij elkaar horend geheel wordt ervaren.

Nood
De relatie met de buren is bij de meeste respondenten goed. 35 procent maakt wel eens een praatje, 30 procent komt af en toe bij elkaar over de vloer en 16 procent zelfs regelmatig. ‘We maken vaak een praatje en onze kinderen komen bij elkaar over de vloer, wij zelf niet zo. Maar in geval van (kleine) nood staan we altijd voor elkaar klaar. Buren aan beiden kanten kunnen op ons rekenen en wij op hen. We vertrouwen elkaar, maar houden gezonde afstand in verband met privacy. Er gaat wel regelmatig kleding, speelgoed en eten over de schutting’, aldus een panellid.

Zwerfafval
61 procent van de panelleden die de vragenlijst heeft ingevuld laat weten al langer dan tien jaar in dezelfde buurt te wonen. 19 procent vindt dat de buurt er het afgelopen jaar op vooruit is gegaan. 31 procent zegt dat de buurt er op achteruit is gegaan en 50 procent spreekt van geen veranderingen. Opmerkingen die vaak terugkeren in de rapportage zijn die van slecht onderhouden tuinen (of compleet geasfalteerd), achterstallig onderhoud in de buurt, problemen met zwerfafval en hondenpoep. Wat de respondenten allemaal zouden veranderen en verbeteren in hun buurt is terug te lezen in de laatste rapportage van TipVeghel, check hiervoor onze website. Op www.tipveghel.nl kan iedereen een aanmeldingsformulier invullen. Van tijd tot tijd worden deelnemers gevraagd naar hun mening over actuele onderwerpen.

42 procent voelt zich Nederlander, 21 procent Noord-Brabander.