Florianne Postma (20) en Eva de Kler (18) sluiten op woensdag 16 juni hun stage af met een groot event.
Florianne Postma (20) en Eva de Kler (18) sluiten op woensdag 16 juni hun stage af met een groot event. Foto:

Jongerenwerk: 'Vraag naar activiteiten neemt toe'

Vervolg van de voorpagina:
Op woensdag 16 juni zijn de dames klaar met hun stage. De jongerenwerkers van De Kluis hopen vaker iets te kunnen organiseren in Veghelse wijken, zoals De Bunders. Daarvoor is mankracht en geld nodig. Het jongerenwerk in Meierijstad kreeg onlangs goed nieuws. Volgens de gemeente hebben ze er meer taken bijgekregen en is het werk arbeidsintensiever geworden. Het effect is dat de basistaken van het jongerenwerk onder druk komen te staan. Om in te kunnen spelen op alle nieuwe ontwikkelingen is er momenteel grote behoefte aan ‘meer handjes aan het bed’. “Het jongerenwerk wordt daarom met 108 uur per week uitgebreid tot aan het einde van dit jaar. Dit komt neer op ongeveer 3 FTE”, vertelt wethouder Menno Roozendaal. De capaciteit bij de jeugdprofessionals wordt tijdelijk uitgebreid met 24 uur per week tot het einde van dit jaar.

‘De vraag neemt toe’
Bij De Kluis klinkt dat als muziek in de oren. Het hele team wil graag meer bieden dan dat ze nu al doen. Niet alleen in het aantal activiteiten maar ook in het ontwikkelen van nieuwe activiteiten en inspelen op de behoeften. Van der Wal: “Dit neemt alleen maar toe door de overlastmeldingen in De Bunders, Veghel-Zuid en Oranjewijk. Daarom is het fijn dat Florianne en Eva zich inzetten om de jeugd iets extra’s te bieden.” Bij De Kluis merken ze dat de vraag naar meer activiteiten steeds groter wordt. Van der Wal vervolgt: “Dit merk je doordat we steeds vaker ‘nee’ moeten verkopen omdat we een beperkt aantal jongeren mogen uitnodigen. Ondanks dat onze bezoekers blij zijn dat ze bij ons kunnen zijn, neemt de vraag naar nieuwe activiteiten wel toe. Onze doelgroep vindt het lastig om zelf activiteiten te verzinnen en voor ons is het ook lastig omdat de mogelijkheden en tijd beperkt zijn.”

Overlast
De overlastmeldingen in de buurt De Bunders hebben betrekking op jongeren. "Met name de groep in De Bunders vraagt om veel aandacht, omdat daar de meldingen flink zijn toegenomen, maar ook vooral de soort meldingen zijn een reden voor aandacht. Denk aan brandstichting en geluidsoverlast door verveling. Er wordt bijvoorbeeld gevoetbald in het centrum van De Bunders”, legt Van der Wal uit. Daarom is het volgens Saidjan, net als Van der Wal jongerenwerker, ook echt nodig dat ze er extra ‘handjes' bij krijgen. "Het scheelt voor ons een hoop als we steun krijgen in het faciliteren van de activiteiten. Dat geldt ook voor bijhorende randzaken. Dit zorgt niet alleen voor extra ruimte voor meer activiteiten, maar ook voor meer kwaliteit in het ondersteunen van een individu. Daarnaast ontstaat hierdoor ook meer ruimte voor onze ambulante werkzaamheden om overlast meldingen tegen te gaan, maar vooral om de overlast voor te zijn”, vertelt Saidjan. Florianne en Eva zijn vooral bezig met hun eindevenement. "Het wordt een voetbaltoernooitje, want dat is het meest populair in de wijk, met van alles erbij. Zo willen we opblaasmaterialen en muziek. Voor drinken en een gezonde snack wordt gezorgd. Het lijkt ons leuk als de buurt wil helpen”, besluiten ze. Het evenement op woensdag 16 juni duurt van 15.00 uur tot 17.30 uur en is bedoeld voor de jeugd van 8 tot en met 14 jaar. Zeker zijn van deelname? Mail naar: info@dekluisveghel.nl. Ouders of omwonenden die mee willen helpen kunnen ook mailen naar bovenstaand adres.

Afbeelding
Afbeelding