Afbeelding
Foto:

'Roep alle inwoners op zich te laten vaccineren'

"Belangrijk voor ons allemaal was dat vorige week de vaccinatiestraat van de GGD open gegaan is. Samen met wethouder Gijs van Heeswijk heb ik vrijdag de locatie aan de Priori van Milstraat bezocht. Belangrijk voor de regio Uden is dat inwoners dicht bij huis de noodzakelijk vaccinatie tegen COVID-19 kunnen krijgen. Maar ook belangrijk in de strijd tegen corona. We weten hier in Uden maar al te goed welk leed corona een jaar geleden veroorzaakte. Menig inwoner verloor een dierbaar familielid of een goede vriend of kennis aan de pandemie. Met mijn geboortejaar 1955 ben ik deze week aan de beurt voor de vaccinatie. Ik heb nu dus alvast gezien hoe dat gaat. De GGD heeft alles heel goed geregeld! We keken een jaar geleden echt uit naar een vaccin als een oplossing voor de pandemie. Ik roep alle inwoners op om zodra ze aan de beurt zijn zich ook te laten vaccineren."

"Eerder vorige week, op maandag, had ik mijn laatste lintjesregen als burgemeester van Uden. Zeven verdienstelijke inwoners van Uden en Odiliapeel mocht ik een Koninklijke Onderscheiding op laten spelden. Inderdaad, laten spelden, want de lintjesregen was jammer genoeg anders dan anders. Hoewel al iets beter dan vorig jaar, toen ik de gedecoreerden vanuit de raadszaal telefonisch op de hoogte mocht stellen maar de onderscheidingen niet uit mocht reiken. Dat mocht pas in juli. Deze keer kon ik de gedecoreerden met enkele gezinsleden en bekenden in een klein groepje van maximaal tien personen op corona verantwoorde wijze ontvangen. Vanwege de anderhalve meter mocht de partner of een ander gezinslid vervolgens de onderscheiding opspelden. Altijd mooi te zien hoe verrast en blij ze dan zijn én trots op de Koninklijke eer. En voor deze gelegenheid heb ik zelf het gedicht voorgelezen dat de toenmalige stadsdichter Maarten van den Elzen tien jaar geleden maakte voor de gedecoreerden. Ik hoop dat ze in ieder geval ook zonder het gebruikelijke samenzijn met de medegedecoreerden en zonder het tot vorig jaar gebruikelijke feestprogramma toch een feestelijk gevoel aan deze gebeurtenis overgehouden hebben."

"Samen met de Landerdse wethouder Riny van Rinsum heb ik afgelopen week digitaal gesproken met vier gebiedsplatforms. We willen inventariseren wat ze verwachten van de nieuwe gemeente Maashorst als het om burgerparticipatie gaat. Het was mooi om te horen dat de dorpsraden uit Volkel en Odiliapeel eigenlijk heel positief zijn over het functioneren in de gemeente Uden en dat ook voort willen zetten. De gebiedsplatforms uit de kern Uden zijn aanmerkelijk kritischer. Maar wij denken dat dit ook veroorzaakt wordt door een sociaal-maatschappelijke samenhang, die best veel afwijkt van de dorpen. De voorbereidingen voor de herindeling gaan ondertussen ook door. Eigenlijk best een gekke gewaarwording dat ik de ambtsketen van de nieuwe gemeente niet zal dragen, maar samen met collega Bakermans deze week de voorbereidingen in de steigers gezet heb dat er op 1 januari een ambtsketen is voor de waarnemend burgemeester van Maashorst."