De gemeente gaat komende tijd werken aan de eerste begroting van de gemeente Maashorst.
De gemeente gaat komende tijd werken aan de eerste begroting van de gemeente Maashorst. Foto:

Gemeente Uden sluit jaarrekening 2020 positief af

UDEN | De gemeente Uden sluit het jaar 2020 af met een positief resultaat van 2,6 miljoen euro. Dat heeft het college van B&W vandaag met de programmarekening 2020 vastgesteld. Dit positieve resultaat komt grotendeels voort uit een aantal éénmalige meevallers.

Op dit moment wordt de voortgangsrapportage over de eerste drie maanden van 2021 opgesteld. Deze vormt, samen met de voortgangsrapportage van Landerd, een eerste aanzet tot de eerste begroting (2022-2025) van de gemeente Maashorst. Wethouder Van Lankvelt licht toe: “Het is fijn dat we 2020 positief kunnen afsluiten. Onze financiële positie is gezond, we hebben voldoende reserves. Daarentegen staat onze structurele financiële positie, zoals bij veel gemeenten, wel onder druk. Debet hieraan zijn vooral de toenemende kosten binnen ons sociaal domein, waar te weinig structurele inkomsten van het Rijk tegenover staan. Maar we hebben veel vertrouwen dat vanuit het Rijk een passende compensatie volgt.”

Toelichting financieel resultaat
De programmarekening 2020 levert een positief saldo van 2,6 miljoen, wat ongeveer 2 procent van de exploitatieomzet is. Een laag percentage, dat blijk geeft van een realistische begroting. Enkele zaken die hebben bijgedragen aan het positieve saldo zijn eenmalige extra inkomsten gemeentefonds; als gevolg van corona minder uitgaven op het gebied van sport, cultuur, accommodaties en leerlingenvervoer; en lagere overhead, waaronder minder energielasten gebouwen, lagere uitgaven op het gebied van personeel.

Gerealiseerde projecten
“Het jaar 2020 was een veelbewogen jaar", zegt Van Lankvelt. "De coronacrisis heeft onze wereld op z’n kop gezet. We zijn blij dat we desondanks een flink aantal zaken uit het coalitieakkoord hebben kunnen realiseren. Zo is er in 2020 voortvarend gewerkt aan de nieuwbouw van Ontmoetingsplein Mellepark en is de pilot Netwerk van voorzieningen uitgerold. Daarnaast is er gewerkt aan de verdere vorming van de Maashorstgemeente. Als gevolg van de coronacrisis stond 2020 ook in het teken van maatregelen en activiteiten om inwoners, ondernemers en verenigingen waar mogelijk (financieel) te ondersteunen.” In 2020 is ook geïnvesteerd in de openbare ruimte, zoals de herinrichting van de Marktstraat, de ontwikkeling van een woonvisie, gescheiden inzameling van afval bij de hoogbouw en zijn er weer stappen gezet in de verbetering van onze bereikbaarheid. Verder zijn de voorbereidingen gestart voor het realiseren van nieuwe woningbouwlocaties, zoals de locatie aan de Leeuweriksweg.

Eerste Bestuursrapportage 2021
Met de naderende samenvoeging gaat de gemeente werken aan de eerste begroting (2022-2025) van de gemeente Maashorst. Beide gemeenten stellen momenteel een tussenrapportage op over de eerste 3 maanden van 2021. Met die informatie gaan ze aan de slag om eind augustus de gemeenteraden een begroting voor 2022 gemeente Maashorst voor te leggen. "We kijken ook naar de gevolgen van beide programmarekeningen voor deze begroting. Met name de landelijke (financiële) problematiek rondom jeugdzorg is een punt van aandacht."

Onzekerheden
Voor beide gemeenten gelden een aantal onzekerheden die van invloed kunnen zijn op de financiën. Een daarvan is de hoogte van de bijdrage van het Rijk uit het Gemeentefonds, de belangrijkste inkomstenbron. Van Lankvelt: "Het kabinet bepaalt waar de Rijksmiddelen aan besteed worden. Dat geldt ook voor de bijdragen uit het Gemeentefonds. We zijn in afwachting van een nieuw kabinet en regeerakkoord. Het nieuwe kabinet moet straks ook besluiten of en in hoeverre gemeenten financieel gecompenseerd worden voor de inmiddels structurele tekorten bij de jeugdzorg." Met het vaccinatiebeleid lijkt de coronacrisis dit jaar bedwongen te worden. Bij het weer opstarten van het normale economische leven, zonder overheidssteun, zal duidelijk worden hoe bedrijven uit de crisis zijn gekomen.

Op weg naar Maashorst
De komende maanden gaan de colleges van Uden en Landerd samen verder met de voorbereiding van de Programmabegroting 2022-2025 gemeente Maashorst. "Zoals gezegd bekijken we ook wat de structurele effecten van de beide jaarrekeningen voor de eerste begroting voor Maashorst zullen zijn."

Behandeling door de raad
De gemeenteraad behandelt de Programmarekening in de raadsvergadering van 8 juli. De Programmarekening 2020 is te vinden op www.uden.nl, onder ‘bestuur en organisatie’ en vervolgens ‘financiën’.