Huis gekocht, of toch niet?

De nieuwsberichten staan bol van informatie over de overspannen huizenmarkt de vraag naar woningen is vele malen hoger dan het aanbod. Verder is het door de lage rentestanden zeer aantrekkelijk om geld te lenen. In oktober 2021 zijn er maar liefst 58.500 nieuwe hypotheekaanvragen gedaan en het aantal oversluitingen van hypotheken is met 88% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (bron: www.nu.nl/economie).

Bijna iedereen kent ook wel een voorbeeld van een koophuis waarbij de vraagprijs fors is overboden, of de verkoop uiteindelijk toch aan een andere (meer biedende) partij werd gegund. Dit alles brengt ons de vraag wanneer je de andere partij mag houden aan een definitieve overeenkomst.

De wet geeft aan dat een overeenkomst tot stand komt door een aanbod van de ene partij en aanvaarding daarvan door de andere partij. Het maakt niet uit of dat mondeling of schriftelijk heeft plaatsgevonden. De rechtspraak heeft helder gemaakt dat het te koop aanbieden van een huis niet gezien moet worden als een aanbod, maar enkel als een uitnodiging om in onderhandeling te treden. Anders zou een aanvaarding van een vraagprijs altijd direct tot een koopovereenkomst moeten leiden en dat is niet het geval.
Het is goed om te weten dat een overeenkomst bij de rechter afdwingbaar is wanneer partijen het eens zijn over de essentiƫle onderdelen van die overeenkomst. Dus als partijen uiteindelijk aan elkaar duidelijk hebben gemaakt dat zij het eens zijn over de koopprijs, over het moment van leveren en over de overdracht van roerende zaken, dan kan men niet meer onder de overeenkomt uit.

Bij woningverkoop is het daarnaast gebruikelijk om voorbehouden te bedingen, bijvoorbeeld het voorbehoud van het krijgen van een financiering of verkopen van je eigen huis. Daarmee wordt eigenlijk een aanvaarding onder (opschortende of ontbindende) voorwaarden bedoeld. Let er wel op dat deze voorwaarde ook echt bewezen moet worden om ontbinding te rechtvaardigen. De overeenkomst is immers al tot stand gekomen en kan enkel onder deze bijzondere voorwaarde nog komen te eindigen.

Heeft u vragen over de totstandkoming of beƫindiging van een overeenkomst? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend eerste gesprek. Dat hoeft natuurlijk niet alleen om woningverkoop te gaan, wij zijn ook gespecialiseerd in arbeidsovereenkomsten, huurovereenkomsten, koopovereenkomsten of andere overeenkomsten.