Dagbesteding de Schutkooi aan de Veerweg 3 in Vortum Mullem is ondergebracht in de verbouwde hooiberg op het boerenerf van Eric Lamers. (Foto: Dagbesteding de Schutkooi, tekst: Jos Gröniger)
Dagbesteding de Schutkooi aan de Veerweg 3 in Vortum Mullem is ondergebracht in de verbouwde hooiberg op het boerenerf van Eric Lamers. (Foto: Dagbesteding de Schutkooi, tekst: Jos Gröniger) Foto: Dagbesteding de Schutkooi

Veel activiteiten bij Dagbesteding de Schutkooi

VORTUM MULLEM | Dagbesteding de Schutkooi. Op weg naar de dagbesteding laat je de bewoonde wereld achter je, en eenmaal op het erf waan je jezelf in een oase van natuurschoon en rust. De gasten van de dagbesteding genieten er van de talloze activiteiten die eigenaresse Monique Verheijen en haar collega's met hen ontplooien. 

Bij Dagbesteding de Schutkooi, op het erf van het biologisch boerenbedrijf van Eric Lamers, komen van maandag tot en met vrijdag dagelijks tussen de vijf en twaalf gasten met een verstandelijke beperking, niet aangeboren hersenletsel, psychische klachten, een afstand tot de arbeidsmarkt en ouderen. "Onze gasten variëren in leeftijd van achttien tot tachtig", zegt Monique Verheijen, "Zij komen twee tot vijf dagen per week bij ons."

In de dagbestedingsruimte die een plek heeft in een fraaie hooiberg zit dinsdagmiddag een handvol gasten. De creatieve Gerda vertelt enthousiast over haar kunstwerken met dieren als grootste inspiratiebron. De mondige Annemieke sorteert met engelengeduld strijkkralen op kleur. Andere aanwezigen genieten van de rust. "We doen van alles hier", zegt Gerda stralend, "We koken soep voor bij de lunch en daar doen we boodschappen voor." Annemieke vult aan: "En we verzorgen de dieren en ruimen de kapel elke dag op."
De groep verdubbelt als begeleider en schaapherder Frank met zijn 'buitenploeg' de regenbui getrotseerd heeft, maar nu toch even binnen komt schuilen. "We waren naar de schapen. We zijn elke dag buiten om hout te kloven, tuinieren of groenonderhoud bij dorpshuis Knillus en het kerkhof te doen", zegt Juliëtte, "En we maken uitstapjes." De groep van Dagbesteding de Schutkooi doet in de buurt van het boerenerf ook onderhoud in opdracht van Staatsbosbeheer. "En we ruimen zwerfafval op", vult Monique aan.
Bij de dagbesteding wordt elke ochtend gestart met koffie of thee. Na een gezamenlijke lunch is er tijd voor zichzelf. In de middag is er weer tijd en energie voor activiteiten tot aan de gezamenlijke afsluiting tegen half vier. Tegen vier uur gaat iedereen naar huis.
Monique nodigt uit: "We kunnen op dit moment mensen plaatsen. Ook vrijwilligers zijn van harte welkom. Heb je interesse, kijk op www.dagbestedingdeschutkooi.nl.”