Die hypotheek? Die is al lang weg!

Ik zit aan tafel met een echtpaar dat hun woning over wil dragen aan hun zoon. Ik vraag hen of ik nog rekening moet houden met een hypotheek die de ouders op de woning hebben. Ze vertellen me trots dat er geen hypotheek meer op de woning zit. Het woordje “meer” trekt mijn aandacht.

Zeer regelmatig komt het namelijk voor dat bij de overdracht van een woning het notariskantoor bij inzage in het kadaster wordt geconfronteerd met een (oude) hypotheek die in het verleden is gevestigd. 

Een hypotheek is namelijk niet alleen de geldlening die men bij een bank afgesloten heeft, maar ook de zekerheid van een bank om de woning te verkopen als de schuldenaar niet aan zijn verplichtingen voldoet. Die zekerheid ligt vast in een notariële hypotheekakte die bij het kadaster ingeschreven is.

Als de geldlening bij de bank dan helemaal terugbetaald is, zijn de verplichtingen richting de bank vervallen. Dat betekent echter niet dat de hypotheek ook is doorgehaald bij het kadaster. Daarvoor is nog een aanvullende actie nodig.

Meestal bevestigt de bank bij de volledige terugbetaling dat de schuldenaar aan zijn verplichtingen heeft voldaan en dat de hypotheek bij het kadaster kan worden doorgehaald, ook wel een royement genoemd. 

De schuldenaar kan dan een notaris benaderen om dit te regelen. 

Vaak wordt dit vergeten, op zich geen ramp maar het moet dan alsnog gebeuren als de woning wordt overgedragen. Nu was dat ook hier het geval, alleen de bank die destijds de hypotheek had laten vestigen bestond inmiddels niet meer! 

We krijgen hier ook regelmatig vragen over en geven dan aan dat het qua kosten voordeliger is om pas bij de verkoop van een woning de hypotheek door te halen. Je loopt dan alleen wel het risico dat je te zijner tijd qua planning in de knel komt.
Gelukkig kon er vrij snel achterhaald worden welke bank de zaken van de verdwenen bank overgenomen had. Uiteindelijk leverde dit dus geen problemen op, het was alleen wel iets makkelijker geweest als de hypotheek destijds bij de terugbetaling al was doorgehaald.

Heeft u hierover vragen of wilt u meer weten, dan kunt u contact met ons opnemen. Elke maandag van 17.00 uur tot 18.30 uur is er een spreekuur op het kantoor in Boxmeer. Als u hiervan gebruik wil maken, verzoeken wij u telefonisch een afspraak te maken.