De in oranje hesjes gestoken wethouders Rob Janssen (l) en Rob Peperzak (r) spreken de leerlingen op het KEC Ganapja toe. (Foto: Jos Gröniger)
De in oranje hesjes gestoken wethouders Rob Janssen (l) en Rob Peperzak (r) spreken de leerlingen op het KEC Ganapja toe. (Foto: Jos Gröniger) Foto: Jos Gröniger

Werk aan de winkel bij Ganapja op Boomfeestdag

GENNEP | Twee wethouders gewapend met spades, vrijwilligers van IVN Maas en Niers, medewerkers van Buitenwerk van gemeente Gennep en tientallen scholieren die niet konden wachten om aan de slag te kunnen. Rond het gloednieuwe scholencomplex Ganapja lagen een kleine honderd bomen klaar om geplant te worden. Er was woensdag veel werk aan de winkel tijdens Boomfeestdag in Gennep.

Door Jos Gröniger


Kind Expertise Centrum Ganapja, het gebouw waar de scholen Stella Nova, Elckerlyc en de Piramide ondergebracht zijn, is sinds het schooljaar 2021-2022 in gebruik.

Inrichting buitenterrein
Het buitenterrein is ingericht met speelhoeken en -veldjes voor de scholieren, maar de groene aanplant ontbrak nog. Boomfeestdag was daarom ook het startschot voor de aanplant van de bomen en struiken.
In het gebied tussen Martinushof en de Picardie worden 94 bomen geplant. Daarvan worden zes lindes verplaatst. De perken worden gevuld met zevenduizend struiken en heesters en een groot aantal vaste, bloeiende planten. Idverde (Venray) verzorgt de aanplant. AVG Heijen deed het grondwerk.

Kennis checken
Het thema van Boomfeestdag was dit jaar Bomen maken gezond. Groen heeft positieve effecten op de gezondheid van kinderen. In een groene (school)omgeving bewegen kinderen meer, ontwikkelen ze betere motorische vaardigheden en laten ze meer divers en creatief spel zien. Ook ervaren kinderen in een groene omgeving minder stress, meer rust en kunnen ze zich er beter concentreren.
Wethouder Rob Peperzak checkte de kennis van de kinderen voordat de bomen de grond ingingen. De wethouder noemde enkele feitjes en wist te vertellen dat de eerste Boomfeestdag al in 1957 gehouden werd. Collega Rob Janssen was er toen niet bij, maar hij kon wel een hanger tonen waaruit bleek dat hij als scholier in 1981 meehielp aan Boomfeestdag.

Regenwormen
Bij elke boom werd een fraai beschilderde leidpaal geplaatst. De leerlingen van de diverse onderwijsinstellingen op het Kind Expertise Centrum zetten bij de 94 bomen ook regenwormen uit. De wormen verspreiden zich in de bodem en maken gangen en geven de bomen een goede start. Wormen zorgen voor meer zuurstof in de grond. De afwatering wordt verbeterd en er ontstaat meer bodemleven. Dat zorgt voor een lossere structuur van de grond, waardoor de bomen beter kunnen groeien.