Afbeelding
Foto:

50PLUS zet gezondheid op 1!

Landelijk is 50PLUS vooral bekend voor haar aandacht voor pensioenen en AOW. Lokaal spelen er andere thema’s en – alhoewel minder bekend – speelt de partij ook daar al jaren een betekenisvolle rol. In Brabant heeft 50PLUS in alle grote gemeenten zetels in de raad. Vooral het feit dat de 50PLUSSERS vaak geboren en getogen zijn in de gemeenten waar ze nu politiek actief zijn maakt een wereld van verschil qua inleving en verbinding. Niet voor niets is het credo van 50PLUS: Dichtbij en Betrokken! 

Zo ook in het Land van Cuijk. 50PLUS doet daar met een enthousiast team met veel spirit voor het eerst mee aan de verkiezingen. Uit het verkiezingsprogramma springen een tweetal duidelijke speerpunten naar voren.

Op de eerste plaats gaat het om gezondheid versus verdienmodellen. Daarmee doelen we op een ingewikkelde discussie over het ervaren van overlast door inwoners van de alom in grote getale aanwezige varkens, koeien en kippen. In grote delen van het Land van Cuijk ondervinden inwoners die overlast aan den lijve. Ontegenzeggelijk heeft dat gezondheidsproblemen opgeleverd en bij ongewijzigd beleid zal dat niet afnemen.
We beseffen uitdrukkelijk dat het hier ook om economische aspecten gaat; werkgelegenheid en in het algemeen welvaart. Veel veebedrijven hebben immense organisaties opgebouwd om renderend hun bedrijf uit te kunnen oefenen. En daarmee een herkenbare en in veel opzichten gewaardeerde positie in de samenleving van Land van Cuijk hebben verkregen. Daarnaast spelen ook de natuurwaarden een rol en ook dat aspect brengt de boeren in een moeilijke positie. 50PLUS vindt dat de agrariërs die dicht tegen de natuurgebieden hun bedrijf hebben en vooral door het stikstofbeleid in gedrang komen, bij de gemeente een luisterend oor moeten krijgen voor het bespreken van die problematiek en het zoeken naar oplossingen.

Is het een dilemma tussen economie en gezondheid?
Uitgangspunt voor 50PLUS is dat de gezondheid van de burger onder geen beding in gevaar mag worden gebracht. Maar we zeggen er wel bij dat we als samenleving de ondernemers niet in de kou mogen laten staan. Dat betekent dat we beleid moeten aanpassen om evenwichtig die ogenschijnlijke tegenstelling te lijf te gaan.
Waar 50PLUS ook zeer uitgesproken over is, is vrijwilligersbeleid als motiverende inzet voor de leefbaarheid; dat beschouwen we als een hoeksteen van en in de samenleving. Als partij hebben we daar een rol in om de doodeenvoudige reden dat onze doelgroep zich heel actief opstelt in het verrichten van vrijwilligerswerk. We zijn het ten opzichte van die actieve opstelling verplicht om zoveel mogelijk ondersteuning te verlenen aan die doelgroep.

Samenhangend beleid is gewenst; eigenlijk noodzakelijk
Een van de aspecten is, dat wij als 50PLUS vinden dat wijk- en buurthuizen vrij van huurverplichtingen worden gesteld opdat die besturen low profile hun exploitatie kunnen uitvoeren.
Het borgen van de beschikbaarheid van die sociaal- maatschappelijke voorzieningen naast winkels en horeca is van belang om het voorzieningenniveau van onze wijken en dorpen, die ieder hun eigen charme, karakter en eigenheid hebben, te koesteren en in stand te houden.
Ouderen kunnen een coachende rol op zich nemen om jongeren te betrekken in besturen en projecten. Participatie kan een toverwoord zijn in combinatie met inzet op faciliteren door de gemeente.

Afbeelding