In Gennep is wooncorporatie Mooiland gestart met renovatie van woningen. (Foto: Facebook CDA Gennep)
In Gennep is wooncorporatie Mooiland gestart met renovatie van woningen. (Foto: Facebook CDA Gennep) Foto: CDA Gennep

Noord-Limburgse gemeenten zijn straks aangewezen op 'All-electric'

REGIO | Voor de drie noordelijkste gemeenten van Limburg Mook en Middelaar, Gennep en Bergen biedt het terugwinnen van energie uit water en bodem geen perspectief. Voor het samenwerkingsverband liggen meer kansen in de omschakeling naar het zogenaamde All-electric. Dat blijkt uit een onderzoek dat Bureau Sweco samen met de gemeenten uit de Kop van Noord-Limburg verricht heeft.  

All-electric is de aanduiding voor het verwarmen zonder fossiele brandstoffen als aardgas en olie. All-electric woningen zijn niet aangesloten op het aardgasnetwerk en dus niet uitgerust met traditionele verwarmingssystemen zoals cv-ketels. Ze gebruiken enkel elektriciteit om ruimtes en water te verwarmen en zodoende een gezond binnenklimaat te realiseren voor bewoners.

Doelstelling
Uiterlijk eind dit jaar moeten alle gemeenten in Nederland een transitievisie warmte (TVW) hebben opgesteld. Het doel van de TVW is het beschrijven van een route naar een aardgasvrij Nederland in 2050. Om dat doel te bereiken hebben de gemeenten Mook en Middelaar, Gennep en Bergen de handen ineengeslagen.

Conclusie
Het opstellen van de TVW startte begin dit jaar. Daarbij werden inwoners van de drie participerende gemeenten nadrukkelijk betrokken. Dit omdat de overgang naar een gasloze gemeente de komende jaren een inspanning gaat vergen van die inwoners.
Rekening houdend met de Coronaregels hebben de meeste overlegsessies met de betrokkenen online plaatsgevonden. Ondanks dat gegeven hebben de belanghebbenden voldoende gelegenheid gehad mee te praten bij de totstandkoming van de visie, die in de ogen van de samenstellers een realistisch ambitieniveau heeft.
Een voorname conclusie uit de TVW is dat de aandacht voorlopig gevestigd is op energiebesparing. In de regio zijn woningen gemiddeld nog slecht geïsoleerd.
Om woningen en utiliteitsgebouwen aardgasvrij te verwarmen is het belangrijk om de warmtevraag te verminderen. Warmte die niet wordt verbruikt, hoeft niet te worden opgewekt. Op deze manier kunnen de beschikbare warmtebronnen optimaal worden benut. De eerste stap ligt daarom bij het beter isoleren van gebouwen door bijvoorbeeld vloer-, dak- en spouwmuurisolatie of het vervangen van enkel glas door HR++ glas. Vanuit het Nationaal Isolatieprogramma komt landelijksubsidie beschikbaar voor isolatie. De gemeenten kunnen ondersteunen door collectieve inkoopacties en (financieel) advies op maat.

Warmtetechnieken en -bronnen
Voor de TVW werden diverse warmtetechnieken en -bronnen onderzocht. In Mook en Middelaar, Gennep en Bergen zijn mogelijk diverse warmtebronnen beschikbaar. Voorbeelden zijn aquathermie uit de Maas, Mookerplas en Niers, geothermie in gemeente Bergen en restwarmte bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Gennep, diverse rioolgemalen en bedrijven. De mogelijkheden moeten komende jaren ophaalbaarheid worden getoetst.
Een andere warmtebron is geothermie. Mogelijkheden zijn er in Wellerlooi in de gemeente Bergen. Nadeel is dat er in deze regio een breuklijn loopt die in combinatie met geothermiebron aardbevingen zou veroorzaken. Het aantal restwarmte bronnen in de regio is te gering en te klein van omvang. Restwarmte is daarom niet kansrijk.
Het lijkt daarom aannemelijk dat de gemeenten voorlopig inzetten op isolatie ten einde het verbruik te beperken.