Afbeelding
Foto: FOTO ID / AD & ANNELIES FOTOID.NL

Starten en groeien in de technologie

Regio Zuidoost-Brabant is misschien wel de belangrijkste regio in Europa als het gaat om innovatieve hightech. Maar ook startups en scale-ups in de medtech en agritech zijn in een snelle opmars. Rabobank juicht deze innovaties toe en helpt innovatieve ondernemers groeien.

De concentratie van de hightech maakindustrie in Zuidoost-Brabant, groeit als nooit tevoren. Een van de partijen die deze groei faciliteert is Rabobank. Deze coöperatieve bank pompt de komende twee jaar zo’n 700 miljoen euro in de verdere ontwikkeling van de Brainportregio. Het afgelopen jaar heeft Rabobank al 300 miljoen uitgegeven om startups, scale-ups en andere innovatieve projecten te ondersteunen. Dit geld komt boven op reguliere vormen van financiering.

Sterke regio

“Zuidoost-Brabant is een uitermate belangrijke regio in Europa,” zegt Marc Cootjans, directeur coöperatieve Rabobank. “De regio is sterk op tal van vlakken, zoals automotive, chips en medische technologie.” Zo is de chipcluster rond ASML en NXP een uiterst belangrijke speler in de wereld. De automotive sector maakt een renaissance door. Initiatieven zoals Lightyear (zonne-auto) en PAL-V (vliegende auto) worden internationaal met argusogen bekeken. De regio kent ook een groot aantal medisch technische startups zoals Hable One, dat het kleinste brailletoetsenbord voor de smartphone van blinden en slechtzienden heeft ontwikkeld.
Rabobank is al lange tijd een actieve partner in het vooruithelpen van innovatie, omdat de bank een bijdrage wil leveren aan het welzijn en de welvaart van deze regio, en trouwens van heel Nederland. Dat doel wordt met name door innovatie bereikt. Tevens bieden deze innovaties vaak een oplossing voor de uitdagingen van morgen binnen bijvoorbeeld de voedselketen of circulair ondernemen. Zo heeft de bank onlangs startup YieldComputer gefinancierd die kleinfruittelers helpt, middels data-analyses, oogst te voorspellen. Dit resulteert in een duurzamere tuinbouw.

Startup teams

De bank heeft speciale startup teams die geheel en al gericht zijn om startups en scale-ups bij te staan. “Onze rol is drieledig,” zegt Cootjans. “We zijn natuurlijk de financiële partner, maar we zijn ook sterk in het geven van advies. Bovendien hebben we een uitgebreid netwerk en kunnen we klanten met elkaar in contact brengen. Juist door onze ervaring kunnen we starters en ondernemers, die verder zijn in hun groeitraject helpen en ook behoeden voor fouten.” De bank kan bijvoorbeeld een onderneming in robotica, die actief is in een industriële omgeving, in contact brengen met de agrarische wereld.

Money Meets Ideas

“Zuidoost-Brabant is een uitermate belangrijke regio in Europa”

Als coöperatieve bank is Rabobank sterk verankerd in de samenleving – dat is een historisch gegeven. De bank probeert ondernemers aan elkaar te verbinden. Dat is niet zomaar een verkooppraatje, zoals blijkt uit de bijeenkomsten die Rabobank organiseert onder de naam Money Meets Ideas. De naam zegt het eigenlijk al: Rabobank brengt haar vermogende klanten in contact met beginnende ondernemers met een idee voor een product of dienst. “De ondernemers, die we vooraf streng selecteren, presenteren hun idee voor 50 tot 100 investeerders. Het is voor onze vermogende klanten interessant, en niet alleen omdat investeren momenteel in de meeste gevallen een betere optie is dan sparen. Veel van de investeerders zijn zelf ondernemers (geweest) en vinden het mooi om anderen op weg te helpen. De afgelopen jaren zijn op deze manier zo’n 25 ondernemingen gestart.” In veel gevallen helpt de bank de startup die uit zo’n Money Meets Ideas-ontmoeting is ontstaan, mee te financieren. Het risicodragende deel wordt immers door de investeerder en de startende ondernemer al gedragen.

Rabo Innovatielening

Dat wil niet zeggen dat Rabobank geen risico’s neemt. Zo bestaat al jaren de Rabo Innovatielening. Dit is een zogeheten achtergestelde lening, die daarmee risicodragend voor de bank is. “We nemen het risico met de ondernemer, die ook eigen geld in het project steekt.” Het is een veelgebruikt instrument, dat dit jaar al zeker 25 keer is verstrekt, en dat laagdrempelig is. Ideaal voor een startup en soms ook voor de (deel)financiering van de eerste groeifase. In veel gevallen neemt ook de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij als derde partner (naast Rabobank en de ondernemer) deel. De betrokkenheid van Rabobank met de regio gaat verder dan het helpen ontwikkelen van een gunstig bedrijfsklimaat en het financieren van innovatie. "Momenteel is er krapte op de woningmarkt. We doen er alles aan dit probleem aan te pakken,” zegt Cootjans. Daarbij is de arbeidsmarkt knellend. Het is op zich niet zo moeilijk hooggekwalificeerd personeel te krijgen in de Brainportregio. "Dit is een heel gave regio. Wie in de hightechsector wil werken, dan is dit de 'place to be' in Europa,” zegt Cootjans enthousiast. Problematischer is het om vakmensen op MBO-niveau aan te trekken. De bank is met de overheid, kenniscentra en het bedrijfsleven voortdurend in de touw om ook die uitdaging aan te gaan.

Afbeelding