Het verkeersconcept 'Lekker Anders Dag' was Finalist Nationale Verkeersveiligheidsprijs 2020.
Het verkeersconcept 'Lekker Anders Dag' was Finalist Nationale Verkeersveiligheidsprijs 2020. Foto: Lekker Anders Dag

Ook KC Meander in Den Bosch start met ‘Lekker Anders Dag’

Onderwijs

DEN BOSCH | KC Meander aan de Braspenninglaan in Den Bosch kiest voor veiligheid op weg van- en naar school. Dit in samenwerking met Lekker Anders Dag. Een initiatief dat kinderen en hun ouders/verzorgers een unieke reis naar school aanbiedt. 

Op vrijdagochtend 1 oktober tussen 08.10 en 08.30 uur wordt de start van Lekker Anders Dag op KC Meander feestelijk ingeluid met een kick-off. Er is muziek, een barista voor de ouders en een ludieke recordpoging voor de kinderen. Zij komen ‘Lekker Anders’ en in het oranje naar school. Lekker Anders Dag is mede-ontwikkeld door een flink aantal basisscholen in Den Bosch en daagt schoolbezoekers van jong en oud uit om af en toe ‘lekker anders’ naar school te gaan.

Mentaliteitsverandering

Lekker Anders Dag is een verkeersconcept dat de drukte en irritatie in het verkeer rond scholen tegengaat. Het concept richt zich, in tegenstelling tot veel bestaande verkeersmethode, nadrukkelijk op mentaliteitsverandering aan de hand van een positieve benadering. Recent onderzoek naar de impact van Lekker Anders Dag laat zien dat steeds meer Bossche ouders het gevoel hebben dat ze zelf invloed kunnen uitoefenen op de drukte rondom school. Er is volop animo om die eigen rol ook om te zetten in actie, als ouders daarvoor maar aantrekkelijke handvatten krijgen aangereikt.

Verkeersdrukte beteugelen

Het terugdringen van dagelijkse verkeersdrukte rond basisscholen is in veel Nederlandse gemeenten een uitdaging. Het hele arsenaal aan fysieke maatregelen is vaak al uitgeput en toch blijft er die onvrede over het dagelijkse verkeer rond school. Het kan ook anders… Gezonde afwisseling in hoe je je kinderen wegbrengt, helpt aantoonbaar om het voor iedereen leuk te houden rond school. Lekker Anders Dag is een nieuwe manier om samen de verkeersdrukte te beteugelen en tegelijkertijd bewuster te genieten van die bijzondere dagelijkse tocht met je kind naar school. 

Invulling bepaal je zelf

Gun jezelf op zo’n Lekker Anders Dag. Neem in de ochtend wat meer tijd en maak er een bijzondere, andere tocht van. Iedereen mag zelf bepalen wat voor hen die dag anders maakt. Dit kan bijvoorbeeld al door de auto iets verderop te parkeren en het laatste stuk gezellig te lopen. Of je gaat deze keer samen met je vriendje fietsen in plaats van alleen. Kom je altijd te voet? Dan kun je op zo’n dag onderweg allerlei spelletjes doen.

Meer informatie

Lekker Anders Dag is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Bossche basisscholen en de gemeente. Al meer dan 850 Bossche gezinnen hebben zich intussen aangemeld voor het initiatief. Kijk op de website www.lekkerandersdag.nl voor meer informatie.