De philharmonie zuidnederland speelt op zaterdagmiddag 2 oktober op een bijzondere locatie in Den Bosch: het hoofdkantoor van Essent aan het Willemsplein.
De philharmonie zuidnederland speelt op zaterdagmiddag 2 oktober op een bijzondere locatie in Den Bosch: het hoofdkantoor van Essent aan het Willemsplein. Foto: Marco Borggreve

De philharmonie zuidnederland speelt op bijzondere locatie in Den Bosch

Kunst en cultuur

DEN BOSCH | De philharmonie zuidnederland is hét symfonieorkest voor klassieke muziekliefhebbers. Keer op keer weten ze hun publiek te raken en te verbinden. Na lange tijd mag philharmonie zuidnederland eindelijk weer optreden in Den Bosch. Vanwege de tijdelijke sluiting van het pand op de Parade presenteren Theater aan de Parade en philharmonie zuidnederland op zaterdag 2 oktober een prachtig mozartconcert met Liza Ferschtman op een bijzondere locatie, het hoofdkantoor van Essent. Een unieke ervaring en meteen ook het enige concert van philharmonie zuidnederland dit theaterseizoen in Den Bosch, dus mis het niet! 

Liza Ferschtman (foto) is een van Nederlands meest geliefde vioolsolisten en geeft als een echte diva elke noot zijn eigen emotie en energie. Die emotie zal ze ook op zaterdag 2 oktober laten zien tijdens Mozarts sprankelende ‘Vierde Vioolconcert’ in het hoofdkantoor van Essent.

Mozarts Vierde Vioolconcert

Mozart wordt door mensen gezien als de meest romantische componist allertijden. Zijn muziek wordt vaak gezien als dynamisch, opvallend emotioneel. Hij componeerde zijn vioolconcerten als miniatuuropera’s, met de viool in de hoofdrol. Dit voel je tijdens het concert op 2 oktober aan alles terug, het drama, de liefde en de levensvreugde. De philharmonie zuidnederland opent met Mozarts Vierde Vioolconcert met niemand minder dan Mario Brunello op de dirigentenblok. Een muzikale inleiding waarna soliste Liza Fershtman op haar viool nieuwe thema’s introduceert. Naast de prachtige muziek van Mozart zal ook Weinbergers aangrijpende ‘Sinfonietta’ met een hoofdrol voor de paukenist ten gehore worden gebrach. Brunello besluit dit concert met dat andere werk waar de paukenist een sleutelrol in speelt: Haydns beroemde symfonie ‘Met de paukenslag’.

Over Liza Ferschtman

Liza staat bekend om haar gepassioneerde optredens, interessante programma’s en de interactie tussen haar en het publiek. Met een vader als cellist en een moeder die prachtig piano kan spelen, groeide ze op in een huis vol muziek. Ze soleerde al bij veel Nederlandse en Buitenlandse orkesten. Wereldwijd staat ze bekend als een van de belangrijkste violisten van haar generatie. Afgelopen zomer debuteerde Ferschtman bij de befaamde BBC Proms in de Royal Albert Hall in Londen. Daar bewees ze wederom het grote vioolrepertoire overtuigend en met allure te brengen. Belangrijk voor Liza is dat ze oprecht overkomt, niet als een musicus die zichzelf belangrijker vindt dan de muziek die ze ten gehore brengt. Haar talent is dat ze zich bewust is van de scheiding tussen wat de componist wil en wat ze zelf wil vertellen aan de hand van de muziek.

Het concertprogramma

Uiteraard heeft philharmonie zuidnederland weer een prachtige concertenreeks op het programma, met onder andere een inauguratieconcert met chef-dirigent Duncan Ward, Beethovens Pastorale, Bachs ‘Matthäus-Passion’, het ‘Nieuwjaarsconcert’ en het filmconcert ‘At the movies’. Naast de voorstelling op 2 oktober in het hoofdkantoor van Essent is het helaas niet mogelijk om in concertseizoen 2021-2022 concerten in ‘s-Hertogenbosch te geven. Om die reden geven de schouwburg en het orkest bezoekers de mogelijkheid om ook concerten bij te wonen in Tilburg en Eindhoven, met een serie-abonnement met de bijbehorende aantrekkelijke korting.

Praktische informatie

Het concert van philharmonie zuidnederland vindt plaats op zaterdagmiddag 2 oktober in het hoofdkantoor van Essent aan het Willemsplein 4 in Den Bosch. Aanvang om 14.15 uur. Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op theateraandeparade.nl.