Farent start in oktober met huisbezoeken aan 80-plussers

DEN BOSCH | Vanaf oktober start Farent in opdracht van de gemeente ’s-Hertogenbosch met huisbezoeken aan zelfstandig wonende 80-plussers. Het project start in Rosmalen, daarna zijn de Bossche wijken Hintham en AA-wijk-Zuid aan de beurt.

In totaal worden 300 senioren bezocht. Zij ontvangen eerst een officiële brief van de gemeente waarbij men vervolgens kan aangeven of men wel of geen interesse heeft. De vrijwilliger die op bezoek komt, heeft een legitimatiebewijs van Farent bij zich. Het doel van de huisbezoeken is om met deze senioren in gesprek te gaan en van hen te horen hoe het gaat en of ze behoefte hebben aan informatie, advies of ondersteuning. Voor de huisbezoeken worden momenteel vrijwilligers geworven die worden getraind in luister- en gesprekstechnieken en het signaleren en bespreken van eenzaamheid.

Drempel verlagen
Veel ouderen worden in de gemeente ’s-Hertogenbosch bereikt en gestimuleerd tot ontmoeting en contact via allerlei activiteiten of ontmoetingen in de wijk, maar voor sommigen is de drempel te hoog. Met de huisbezoeken wil Farent juist deze groep bereiken en ondersteunen naar een passende activiteit of voorziening. Ouderen die aangeven eenzaam te zijn, kunnen in contact worden gebracht met een ‘maatje’ of worden begeleid naar een ontmoetingsactiviteit in de wijk. Ook kunnen de mantelzorgondersteuners van Farent worden ingeschakeld als er vragen zijn over mantelzorg van een partner of familielid.

Rapportages
Per wijk wordt een rapportage gemaakt van het aantal huisbezoeken, mate van eenzaamheid en vervolgacties. Een werkgroep van wijkbewoners en opbouwwerkers gaat hiermee vervolgens aan de slag om dit te vertalen naar bestaand en nieuw aanbod voor de betreffende wijk. Op basis van de rapportages per wijk wordt na afloop van het project een rapport opgesteld met de resultaten en aanbevelingen voor de toekomst voor de totale gemeente.

Over Farent
Met 250 medewerkers en ruim 1000 vrijwilligers biedt Farent vrij toegankelijke ondersteuning op de plekken waar mensen wonen, werken en samenleven. Farent werkt preventief; de medewerkers en vrijwilligers signaleren en pakken alles op; zichtbaar en present voor individuen, groepen en buurten. Met als doel: het versterken van mensen in hun dagelijks leven. Kijk voor meer informatie op de website: www.farent.nl.