Afbeelding
Foto:

CDA: 'In de gemeente Maashorst voelt iedereen zich welkom!'

Lijsttrekker: Maurits van den Bosch
Partij: CDA Uden-Landerd
Leeftijd: 58
Motto: Blijf bij de kern!
Favoriete landelijke politicus: Inge van Dijk Tweede Kamerlid CDA
Beste raadslid afgelopen periode: Jürgen Minten
Website: www.cdaudenlanderd.nl

Wat zijn jullie drie belangrijkste programmapunten?
1. De inwoners bepalen in 2022 de definitieve naam van de nieuwe gemeente
2. De inwoners bepalen de koers, de gemeente ondersteunt. Bij belangrijke uitdagingen zoals ouderenzorg en woningbouw toont de gemeentebestuur lef en neem zelf het initiatief.
3. We maken het makkelijker, menselijker en toegankelijker: van dorpsraad tot balie-bouwvergunning, minder regels, meer resultaat!

De nieuwe gemeente Maashorst moet...
Vooral gebruik maken van kennis en kunde van de eigen inwoners en bedrijven. Het bestuur en de ambtenaren zijn er voor hen en laten dat zien door vertrouwen te geven en écht te luisteren. In de gemeente Maashorst voelt iedereen zich gehoord en gezien, voelt iedereen zich welkom!

Wat had (onder meer) de afgelopen periode anders gemoeten?
Er werd nog te veel in ‘hokjes’ gedacht en te weinig overgelaten aan het initiatief van de inwoners. Ook zagen we dat het besturen nog te veel was vanuit “wij weten wel wat goed voor de inwoners is”. Bestuurlijke vernieuwing was nog te veel een mooie kreet, maar werd nog te weinig in de praktijk gebracht.

Wat gaat CDA doen om de eigen identiteit van de diverse kernen in de nieuwe gemeente te waarborgen?
We zien er op toe dat het voorgestelde kernenbeleid ook echt iets wordt van de inwoners van die kernen. We houden vast aan wat goed is. De kernen bepalen zelf hoe ze initiatieven willen organiseren. Op een manier die past bij de cultuur van die kern. Daarvoor krijgen ze een eigen budget.

Overweegt CDA de burgers lastenverzwaringen op te leggen?
Nee, we hebben een financieel gezonde gemeente, met goede reserves. En komen we voor nieuwe, onverwachte uitdagingen of kansen te staan, dan beoordelen we samen hoe we die aanpakken.

Met welke partij heeft CDA de meeste raakvlakken?
Er is niet één partij in het bijzonder. Raakvlakken vinden we met alle partijen die de menselijke maat hoog in het vaandel hebben staan, de inwoners verantwoordelijkheid en vertrouwen geven en die steeds op zoek gaan naar wat wél kan.

Met welke partij heeft CDA het minst op?
Met Forum voor Democratie. De fundamentele uitgangspunten van deze partij staan haaks op waar wij als CDA’ers in geloven, namelijk verbinding, vertrouwen en de wereld beter achterlaten voor generaties na ons.

Is het voor kandidaten van jullie partij mogelijk om met voorkeursstemmen in de gemeenteraad te komen?
Ja, dat is ook gebeurd in 2018, toen Jürgen Minten uit Odiliapeel als enig raadslid met voorkeurstemmen in de raad van Uden kwam.

9. Beoordeling wethouders van de gemeente in de afgelopen raadsperiode:
Om door te kunnen pakken is een goede samenwerking tussen raad en college belangrijk. Daar hebben de colleges zeker in geïnvesteerd. Wat nog beter kan is de afstemming en relatie met de inwoners.

Beste raadslid van de afgelopen vier jaar in de gemeente Uden?
Ik zou er hier eigenlijk twee willen noemen. Ingeborg Tros (PvdA), vanwege haar geweldige manier van debatteren en omdat zij een belangrijke rol heeft gespeeld in de eerste stappen naar bestuurlijke vernieuwing en Jurgen Minten (CDA), die ondanks zijn visuele handicap in staat is om op basis van enorme kennis van zaken de raad steeds weer mee te nemen in concrete voorstellen.


Wat wilt u nog kwijt aan de kiezer?
Kijk bij uw/jouw keuze niet alleen naar wat partijen zeggen te gaan doen, maar ook naar wat ze waarmaken. En kijk vooral ook naar wat nodig is om van de nieuwe gemeente Maashorst een succes te maken. Wat het CDA betreft is dat de actieve stem van de inwoners gecombineerd met het vertrouwen van het gemeentebestuur en ambtenaren. We gaan samen voor een gemeente waar de inwoners de koers bepalen.

Prognose verkiezingen:
Jong Maashorst: 3 zetels
CDA: 4
SP: 2
Gewoon Uden: 4
UdenPlusLanderd: 3
GroenLinks: 1
FvD: 1
Vrouw Maashorst: 0
Maashorst Vooruit: 3
Partij van de Sport: 0
PRO: 1
VVD: 3
Voor de Dorpen: 2