Afbeelding
Foto:

Voor een gemeente waar de inwoners de koers bepalen.

Eén van de grootste uitdagingen voor de komende vier jaar is de verbinding tussen de 7 kernen van de gemeente Maashorst. De neuzen dezelfde kant op, met een breed gedragen raadsakkoord en een volmondig en gezamenlijk ‘ja!’ voor een door alle inwoners gekozen gemeentenaam. Die verbinding krijg je alleen door bestuurlijke vernieuwing, van onderaf, op lokaal niveau. Het CDA Uden-Landerd vindt dat de focus daarbij moet liggen op de relatie. Hoe gaan we met elkaar om? Voelt de inwoner zich echt gezien en gehoord? Hoe zorgen we voor eigenaarschap en vertrouwen? Het CDA heeft de afgelopen bestuursperiode die nieuwe cultuur weten in te zetten. Met inhoud en een goede dialoog met elkaar tot initiatieven en oplossingen komen. De komende vier jaar zullen veel partijen ‘met de billen bloot’ moeten. Blijft het bij mooie verkiezingsbeloftes of komt er werkelijk een cultuur van samen de schouders eronder zetten, van transparantie en vertrouwen? Dit betekent ook minder regels en dingen gewoon makkelijker maken. De nieuwe Omgevingswet kan ons daarbij helpen en vraagt juist om die nieuwe cultuur. En ook iets heel concreets als de door het CDA voorgestelde balie bouwvergunning past daarbij: aan het werk, snel en voor de helft van het geld. Tegelijkertijd weten we dat grote veranderingen in aanpak ook kunnen leiden tot juist meer bureaucratie. Denk maar aan de transitie in het Sociaal Domein. Er zijn organisatorische ‘kerstbomen’ opgetuigd die echte hulp en aandacht in de weg staan. Verandering betekent niet alleen het veranderen van de regels, maar vooral verandering van houding en gedrag!

Elke kern is uniek 
Verbinding komt van onderaf. Elke kern is uniek en kan daarom niet zomaar gevat worden in één beleid. Wat uw/jouw lokale CDA betreft krijgt elke kern een hoge mate van zelfstandigheid, daar waar het gaat om initiatieven en de uitvoering ervan. Bij grote maatschappelijke uitdagingen zoals woningbouw, ouderenzorg, duurzaamheid en energie mag je van de gemeente verwachten dat het bestuur en de organisatie visie en lef tonen. Het voortouw nemen en de inwoners in een vroeg stadium betrekken. Niet alleen met inspraak, maar vooral gebruik makend van de kennis, kunde en ervaring van die inwoners. We behouden wat goed is, zoals zorgcorporaties en dorpsraden en nemen zoveel mogelijk afscheid van dure onderzoeksbureaus.



Het CDA Uden-Landerd maakt beloftes waar! 
Turnvereniging V&K kreeg een eigen sportaccommodatie, het buitengebied kreeg glasvezel, er wordt volop gebouwd, De Petruskerk in Uden krijgt nieuwe verlichting, Museum Krona kreeg de mogelijkheid om te ontwikkelen en te groeien, er gebeurt veel op het gebied van bereikbaarheid enzovoort. Het CDA was de afgelopen jaren in beide gemeentes samen de grootste partij. En als lokale partij laten we zien dat de bestuurlijke verandering van onderaf komt. Maar we zijn er nog lang niet! 24 november kiezen we de gemeenteraad van onze nieuwe gemeente. Een mooi moment om door te gaan met onze verfrissende aanpak. Voor een gemeente waar de inwoners de koers bepalen, vanuit saamhorigheid, gelijkwaardigheid en daadkracht!

Afbeelding