Afbeelding
Foto:

We leven in weelde, waarom is er dan zoveel armoede?

De (para) medici luiden de noodklok; ‘We eten en drinken te veel en bewegen te weinig’. Fysiotherapeut M. van Son is lid van PartijvdSport en staat op nr. 4 van de kandidatenlijst. Hij signaleert veel klachten, waarvan er veel leefstijl gerelateerd zijn. 

Omgevingsfactoren
En toch doen we er allemaal aan mee! Hoe komt dat? Uit onderzoek blijkt dat omgevingsfactoren een zeer grote invloed hebben. Als je in een omgeving opgroeit, waarin het de normaalste zaak van de wereld is dat er gefietst en gewandeld wordt dan is de kans zeer groot dat jij dat gaat overnemen. Andersom is dit ook zo. Als er veel gebruik gemaakt wordt van de auto, dan is de kans groot dat jij dit overneemt. In die hoedanigheid heeft de gemeente een taak om deze omgevingsfactoren in beeld te krijgen en aan te passen. PartijvdSport wil dit hoog op de agenda hebben.

Bewegingsarmoede
Als we dit niet doen dan is de verwachting dat een generatie opgroeit met bewegingsarmoede. Op de lange termijn gaat zich dit vertalen in torenhoge zorgkosten en een daling van de gemiddelde leeftijd. Juist nu moeten we duurzame interventies, gericht op leefstijl, introduceren in het onderwijs, zodat deze generatie gezonder, vitaler en fitter de toekomst ingaan. Dit kan heel gemakkelijk door te bevorderen dat de leerlingen te voet of op de fiets naar school komen, meer beweegmogelijkheden aanbieden, zoals het schoolzwemmen weer op de menukaart plaatsen, maar ook meer gym uren.

Zorgarmoede
Ouderenzorg wordt door de vergrijzing in deze regio net zo goed een uitdaging, zullen we dit zorgarmoede noemen? Waarom gaan we de leerlingen van het UdensCollege niet betrekken bij deze zorg? De maatschappelijke stages komen terug, maar we kunnen veel meer doen. Bij lesuitval zou het onderwijs een rol kunnen vervullen in de ouderenzorg. Zo laat je ze kennismaken met deze doelgroep en de zorg die zij nodig hebben. Wellicht ontstaat hier een affiniteit met het beroep en is doorstroming makkelijker. Een MBO en HBO opleiding die hierop aansluit, zou dan ook zeker wenselijk zijn in de gemeente Maashorst.

Woonarmoede
Woonarmoede, is zeker aan de orde van de dag! Zowel ouderen als jongeren hebben weinig doorstroommogelijkheden en lopen tegen hoge kosten aan die voor vele niet op te hoesten zijn. Kijk en luister naar wensen en behoeften, maar ga vooral op onderzoek uit naar alternatieve woonvormen die passen bij de doelgroepen. Jongeren en ouderen laten (samen)wonen, zodat zorg gedeeld kan worden en er meer op elkaar gelet kan worden. De gemeente Maashorst moet hierin voorwaarde scheppend zijn, maar vooral eerst het gesprek aangaan met deze groepen.

Frisse wind
Veel armoede die niet, altijd, met geld te maken hebben! Wij willen niet kijken naar de symptomen, maar vooral inzetten op de oorzaak. Pak de koe nou eens bij de horens en zorg voor een gezonder, fitter en vitaler Maashorst. PartijvdSport wil een nieuwe, frisse wind door de politieke arena laten waaien! Lees daarom ons programma op www.partijvdsportmaashorst.nl