Afbeelding
Foto:

GroenLinks roept elke stemgerechtigde op te gaan stemmen

Een Groene Gezonde Duurzame gemeente
GroenLinks zorgt dat elke inwoner gezond gaat leven. Veilige fiets- en wandelpaden in en tussen de kernen nodigen uit om de auto te laten staan waardoor er minder fijnstof ontstaat. De beperkingen voor rolstoelen neemt GroenLinks in de hele gemeente weg. Het tegengaan van de klimaatverandering doen we met elkaar door met elkaar de energietransitie op te pakken. De gemeente Uden heeft al uitgesproken in 2035 energieneutraal te zijn. De nieuwe gemeente neemt dit over. De gemeente ondersteunt inwoners en ondernemers bij de energietransitie.

Bereikbaarheid
De fiets wordt het belangrijkste vervoermiddel in de gemeente. In en tussen de kernen zijn over 4 jaar veilige brede en goed verlichte toegankelijke fietspaden. We zorgen dat het huidige niveau van het openbaar vervoer behouden blijft. In alle kernen komen elektrische deelauto’s beschikbaar. GroenLinks stimuleert gebruik van alternatief vervoer boven regulier autogebruik ten behoeve van een veilige en gezonde verkeersomgeving. Het voltooien van het netwerk van snelfietsroutes is prioriteit.

Dorp, wijk en buurtschap
GroenLinks wil zo snel mogelijk uit de startblokken met het bouwen van sociale woningen, woningen voor het middensegment, creatieve bouwinitiatieven en alternatieve woonidealen. Bij nieuwbouwplannen wordt onder andere de voorkeur gegeven aan woonblokken met deelauto’s, zodat we uiteindelijk omgevingen met meer beplanting en schone lucht kunnen creëren.

Sociale leefomgeving en Zorg
Het voorzieningenniveau, het leefklimaat en de sociale contacten in je eigen directe woonomgeving bepalen voor een groot deel je levensgeluk. In de dorpen en kernen spelen dorpshuizen en multifunctionele accommodaties (MFA’s) een belangrijke rol als onderkomen voor de zorgcoöperatie, collectieve voorzieningen, cultuur en sport, aanpak tegen eenzaamheid. Dit maakt een goede ondersteuning van de MFA noodzakelijk. Daarom wil GroenLinks een gezonde financiële exploitatie met behulp van de gemeente. GroenLinks wil de sociale uitdagingen binnen gemeenten in samenhang oplossen.

Natuurgebied de Maashorst
De Maashorst is onze Groene Long en infiltratiegebied voor drinkwater. De Maashorst laat het regenwater de bodem inzakken om het grondwater aan te vullen. Om op de Maashorst niet alleen met brandnetels en braamstruiken te zitten, de eiken te laten overleven en de biodiversiteit te bevorderen gaan wij ons heel erg inzetten voor een goed waterbeheerplan en minder stikstofdepositie in het gebied. Door biologisch boeren te stimuleren, en nieuwe biodiverse en natuurinclusieve landschapslandbouw rond de Maashorst te ontwikkelen. Samen met de gebruikers van de Maashorst maken we afspraken zodat iedereen, zonder de ander te hinderen, volop kan genieten van dit mooie natuurgebied. GroenLinks zet de grote grazers op een verantwoorde manier in als natuurbeheerders. GroenLinks streeft naar veehouderijbedrijven die grondgebonden zijn en groeien naar een biologische bedrijfsvoering. Kunstmestgebruik ontmoedigen we.

Cultuur
Samen met de organisaties, kunstenaars en professionals in het vakgebied zoeken we naar de kansen met als doel cultuur en muziek een prominente plek in de gemeenschap te geven. Het cultuuronderwijs op scholen krijgt ondersteuning. GroenLinks koestert de culturele instellingen en verenigingen.

Afbeelding