Afbeelding
Foto: Spencer Zeegers

Zeggenschap en vertrouwen

Of het nu gaat over bewoners de Kornetstraat en Land van Ravensteinstraat in Uden die hebben moeten strijden voor een veilige straat. Of bewoners van de Graspeel, die zich al jaren niet gehoord voelen als het gaat over zorgen voor hun gezondheid door de enorme stallen in hun buurt. Of de bewoners van zo’n 70 woningen in Uden en Volkel die verrast werden met de mededeling dat hun huis gesloopt zou gaan worden. Of de inwoners van Reek die hebben moeten vechten voor een supermarkt in hun dorp. Het zijn allemaal mensen die zich een langere tijd (en in sommige gevallen nog steeds) niet gehoord hebben gevoeld door hun eigen gemeente. Het gevoel dat er niet naar je wordt geluisterd als je je serieuze zorgen maakt. Het gevoel dat je niets in te brengen hebt bij ingrijpende verandering in je eigen straat.

Verwijten
De SP ziet en hoort dit veel te vaak. We horen dan ook vaak dat mensen geen vertrouwen meer hebben in een goede oplossing. Geen vertrouwen meer hebben in de gemeente, of politiek in het algemeen. En dat vindt de SP ernstig. Onze democratie is een groot goed, maar het staat of valt met vertrouwen en laat dat vertrouwen nu dus wankel zijn doordat mensen zich niet gehoord voelen. Dit valt niet de mensen zelf te verwijten, absoluut niet. Nee, het valt de politiek te verwijten. De gemeenten die bestuurd worden door een meerderheid van partijen, die blijkbaar het nooit belangrijk genoeg hebben gevonden om eens écht naar de mensen te luisteren. Of bewoners echt zeggenschap te geven in dat wat er in hun directe omgeving gebeurt.

Bewoners
Dat moet wat de SP betreft echt anders. Wij vinden dat bewoners veel meer te zeggen zouden moeten hebben bij ingrijpende veranderingen bij hen in de straat, buurt of dorp. Zeker als het hen directe leefomgeving raakt. Zij zijn dé expert als het gaat over hun eigen straat. Zij weten precies waar het gevaarlijk oversteken is. Zij weten precies waar kinderen geen veilige speelplek hebben. Zij weten precies waar de straten blank staan als het eens even flink regent. En vaak hebben zij ook nog eens goede ideeën om problemen in de straat, buurt of dorp op te lossen. Ideeën waar nu helaas vaak weinig tot geen gebruik van gemaakt wordt. Enorm jammer, natuurlijk! De SP wil wél gebruik maken van de kennis van bewoners. Daarnaast komen wij wél op voor bewoners, die zonder enige inspraak, plotseling geconfronteerd worden met de sloop van hun huis. Dit zijn niet alleen mooie woorden, we brengen dat in Uden al vele jaren in praktijk. We praten daarbij niet over mensen, maar mét mensen. Dit gaan we natuurlijk ook voortzetten in de nieuwe gemeente Maashorst.

Vertrouwen
Want zoals gezegd, er zijn nog voldoende voorbeelden te bedenken door alle dorpen heen, waar bewoners zich niet gehoord voelen door de gemeente. Uden, Schaijk, Volkel, Reek, Odiliapeel, Zeeland. Alle inwoners hebben het recht om gehoord te voelen, zeggenschap te hebben over dat wat er gebeurt in hun omgeving. De SP vertrouwt op kennis van jullie allemaal. Zo hopen we ook meer vertrouwen op te bouwen in onze democratie.

Logo