Afbeelding
Foto:

De burger dichtbij de politiek brengen

Wat wilt u dat er met uw stem gebeurt als u straks naar de stembus gaat? Dat er iets mee wordt gedaan, zult u zeggen. Precies. Daar zijn wij het helemaal mee eens. Elke politieke partij vertegenwoordigt de stem van een aantal burgers. UdenPlusLanderd, dat is ontstaan uit UdenPlus en Lijst Zeeland, wil stemmen niet verloren laten gaan. Dat kan alleen als wordt geprobeerd tot een programma te komen waar alle partijen zich in herkennen. Samenwerking tussen politieke partijen is het sleutelwoord. De burgers van de nieuwe gemeente willen dat de politiek zich inspant om tegenstellingen te overbruggen en ieders bijdrage zo veel mogelijk te honoreren. Als u vindt dat de stem van iedere burger moet tellen, zijn wij het volledig met u eens.

Onze wereld verandert van de ene op de andere dag. Het coronavirus, dat onze regio als eerste in Nederland aandeed, is een aansprekend voorbeeld van hoe gebeurtenissen de wereld op zijn kop kunnen zetten. Het heeft ook duidelijk gemaakt hoe belangrijk sociale verbanden zijn. Het verbreken van die verbanden, door mensen in een isolement te plaatsen, brengt mensen uit hun evenwicht. Door corona is het beroep op ieder van ons om mensen niet in een isolement te laten geraken, of hen eruit te halen, nog eens indringend naar voren gekomen. Voor UdenPLusLanderd ligt hier een belangrijke opgave.

Ons verkiezingsprogramma is het resultaat van overleg met maatschappelijke instanties en met betrokken inwoners uit de gemeenten Uden en Landerd.

Dit overleg heeft onder meer de volgende programmapunten opgeleverd:
- Binnen de bebouwde kommen moet de maximum snelheid voor gemotoriseerd verkeer op 30 km komen liggen. Verkeer remmende maatregelen en controles moeten deze maatregel ondersteunen.
- Zorgcoöperaties en mantelzorgers moeten worden gefaciliteerd, omdat ze een belangrijke rol vervullen in het langer thuis kunnen blijven wonen van kwetsbare mensen. Daarbij moeten professionele woon, zorg- en/of welzijnsorganisaties in een samenwerkingsovereenkomst vastleggen dat ze aanspreekpunt voor de buurt zijn.
- Op basisscholen moeten onderwijs in kunst en cultuur en gymonderwijs onderdeel van het lesprogramma worden en door vakleerkrachten worden verzorgd.
- Binnen het terrein van de molen van Jetten is een educatiecentrum voor scholen en dagtoeristen een welkome aanvulling.
- De lokale omroep moet meer zendtijd krijgen voor informatieverstrekking van de gemeente aan de burgers.
- Nieuwe woonprojecten moeten worden ontwikkeld voor huisvesting van mensen van verschillende leeftijdscategorieën, waarbij het elkaar tot steun zijn het criterium is om er te kunnen gaan wonen.
- Buurtprojecten die de leefbaarheid van de buurt en de saamhorigheid tussen de bewoners bevorderen, moeten gesubsidieerd worden.
- Recreëren in de Maashorst moet ook voor mensen met mobiliteitsbeperkingen mogelijk zijn. De fietspaden worden verbreed.
- Sportactiviteiten bevorderen de gezondheid van mensen. UdenPLusLanderd is voor het plaatsen van beweegtoestellen in ‘ouderenrijke' buurten; voor een sportaccommodatieplan om de staat van de sportvelden en sportfaciliteiten te bezien en afspraken te maken over benodigde renovaties. Ook voor de wielervereniging moet een geschikte accommodatie worden gezocht.
- Wij pleiten voor de vestiging van een (deeltijd of voltijd) Hogere Beroepsopleiding voor Verpleegkundigen (HBO-V) in onze gemeente, als dependance van een Hogeschool.
- Het marktplein in Uden moet meer evenemententerrein worden en minder parkeerterrein.

Kijk ook op: www.udenpluslanderd.nl. Spreekt ons programma u aan en zou u er graag iets aan willen toevoegen, bel of mail ons dan.

Wij wensen alle inwoners van Uden en Landerd een nieuwe gemeente toe, waarin het goed toeven is voor alle mensen.

Tinie Kardol
Lijsttrekker UdenPLusLanderd

Afbeelding