Afbeelding
Foto:

'In de nieuwe gemeente moet iedereen zich thuisvoelen'

Lijsttrekker: Jeroen van den Heuvel
Partij: Maashorst Vooruit
Leeftijd: 33
Motto: Nieuwe gemeente, Nieuwe kansen
Favoriete landelijke politicus: Kautar Bouchallikt
Website: www.maashorstvooruit.nl

Wat zijn de drie belangrijkste programmapunten?
1. Duurzaamheid en klimaatadaptatie
2. Vrije tijd en het verenigingsleven
3. Bestuurlijke vernieuwing in de gemeente als organisatie

In de nieuwe gemeente Maashorst moet…
Iedereen zich thuisvoelen. Iedereen mag en kan ergens aan meedoen. Zelfstandig of met hulp van de gemeente. Of dat nou gaat om sporten of het bespelen van een instrument. In vrijwillige inzet en het verenigingsleven zit energie die we terug aan de gemeenschap geven. Maashorst Vooruit vindt dit kostbaar en wil die energie versterken. De nieuwe gemeente Maashorst heeft een kwartiermaker in dienst die samen met inwoners een vrijwilligers en vrijetijdsbeleid gaat maken.

Wat had de afgelopen periode anders gemoeten?
Soms halen keuzes uit het verleden je in. Met name wanneer nieuwe wetenschappelijke kennis beschikbaar wordt. Hiermee doelen we op de intensieve veehouderij en dat uitbreiding in onze regio daar niet langer wenselijk in is. Met name rondom de Graspeel ervaren we grote problemen met de leefbaarheid. Dit staat hoog op de agenda de komende jaren.

Wat gaat Maashorst Vooruit doen om de eigen identiteit van de diverse kernen in de nieuwe gemeente te waarborgen?
Vier jaar geleden heeft Maashorst zich als brede partij op de kaart gezet. Elk dorp is gelijk en niemand krijgt een voorkeursbehandeling. Dat doen we door onze inwoners en initiatieven te ondersteunen met tijd en geld. Wij vinden dat de gemeente naast initiatieven moet staan zodat het echt van onderaf gedragen wordt. We willen dat de gemeente, ambtenaren en opbouwwerkers zichtbaar gaan werken in alle dorpen.

Overweegt Maashorst Vooruit de burgers lastenverzwaringen op te leggen?
Dit moeten we voorkomen. We zien een grote lasten verhoging de laatste tijd door inflatie en energiekosten. Daar mag de gemeente niet nog een schepje bovenop doen. Maar we moeten de financiën wel op orde hebben. Maashorst Vooruit ziet logische inkomsten uit toeristenbelasting en parkeergelden uit het centrum van Uden. We willen de begroting structureel op orde hebben en reserves achter de hand houden.

Met welke partij heeft Maashorst Vooruit de meeste raakvlakken?
De komende jaren zullen er grote stappen gezet moeten worden in het bestrijden van klimaatverandering, de woningcrisis aanpakken, en investeren in onze dorpen en verenigingen. Hier moeten we op een innovatieve en pragmatische manier mee omgaan. Deze match zien we bij Jong Maashorst, maar ook UdenPlusLanderd laat innovatieve manieren zien van inwoners betrekken.

Met welke partij heeft Maashorst Vooruit het minst op?
De afgelopen vier jaar hebben wij een nieuw soort politiek laten zien. Waarbij draagvlak het uitgangspunt is en we altijd een uitgestoken bieden aan oppositie. Samenwerken in alle lagen is belangrijk. Onze inwoners hebben er helemaal niks aan als het bestuur met elkaar overhoop ligt. Op voorhand sluiten we niets uit, maar van standpunten zoals de herindeling terugdraaien, klimaatproblematiek ontkennen of de gemeentenaam wijzigen nemen wij afstand van. 

Is het voor kandidaten van uw partij mogelijk om met voorkeursstemmen in de gemeenteraad te komen?
Ja. Wij werken vanuit een positieve mindset waarin we kijken naar mogelijkheden. Hierdoor hebben we veel kunnen realiseren en willen veel van onze leden actief meedoen. Het is dan ook eerlijk om dan iedereen een kans te geven. In de gemeente Maashorst gaan we ook werken met burgerraadsleden. Waardoor nog meer mensen actief hun bijdrage leveren aan het besturen van de gemeente.

Beoordeling wethouders Landerd in afgelopen raadsperiode:
Ze hebben veel kunnen realiseren. De herindeling is daar het grootste voorbeeld van. Maar ook praktische zaken als dorpshuis en sporthal Zeeland, gerealiseerde centrumplannen en nieuwbouw in elke kern. Ondanks wisselingen en een langdurige onderbreking wegens ziekte heeft de winkel doorgedraaid.

Beste raadslid van de afgelopen vier jaar in Landerd?
Mara Slegers. Als jongeling de raad in met veel ambitie. En vervolgens ook veel meegemaakt door gerommel in haar oude partij. Ze doet de laatste tijd alles zelf, wat een enorme hoeveelheid werk is. Daarvoor heb ik erg veel bewondering voor.

Wat wilt u nog kwijt aan de kiezer?
Het verkiezingsprogramma van Maashorst Vooruit is met hulp van meer dan 250 inwoners opgesteld. Daar zijn we erg trots op! In onze ontwerpsessies in alle dorpen hebben inwoners meegedacht. Maashorst Vooruit wil deze manier van samenwerken meenemen naar de gemeente Maashorst. Waar we nieuwe vormen van samenwerken met elkaar gaan creëren. We willen werken vanuit verbinding en mogelijkheden. Door links of rechts denken los te laten gaan we samen inhoudsgericht aan de slag.

Prognose verkiezingen:
Jong Maashorst: 5 zetels
CDA: 3
SP: 3
Gewoon Uden: 3
UdenPlusLanderd: 3
GroenLinks: 1
FvD: 1
Vrouw Maashorst: 0
Maashorst Vooruit: 4
Partij van de Sport: 0
PRO: 2
VVD: 3
Voor de Dorpen: 2