Veel meldingen tijdens jaarwisseling, weinig extreme incidenten

UDEN | Oud en Nieuw was volgens de eenheid Oost-Brabant een drukke nacht met veel meldingen van overlast, maar geen extreme escalaties. "We waren goed geprepareerd en er snel bij", aldus eenheidschef Wilbert Paulissen. In de regio Uden verliep de jaarwisseling ook zonder grote incidenten.

Op vrijdag werd er al vuurwerk afgestoken, en de brandweer moest die middag dan ook al uitrukken voor een containerbrand aan het Muziekplein in Uden, waar een container door vuurwerk in brand was gevlogen. In de nieuwjaarsnacht werden de brandweerlieden gealarmeerd voor een woningbrand aan de Bisschop Bekkerslaan, waar volgens omstanders vuurwerk tegen de garagedeur was gegooid, waarop deze in brand vloog. De brand werd uiteindelijk eigenhandig geblust. Ook zaterdag was het nog raak, te beginnen met een buitenbrandje op de kruising Losplaats met Velmolenweg. Het ging om vuurwerkresten die nog aan het nasmeulen waren. Zaterdagavond rukte de brandweer uit voor een brand aan de Kornetstraat. Jongeren hadden daar op het Cruyff Court een vuurwerkbom afgestoken. Omstanders blusten het vuur en zochten naar de daders. De brandweer heeft een nacontrole gedaan. In Odiliapeel werd er in de nacht van zaterdag op zondag een flinke stapel hout in brand gestoken aan de Turfsteker, die door de brandweer werd geblust.
Hoewel de schade in deze regio beperkt bleef, is er in heel Nederland dit jaar toch rond de 10 miljoen euro (particuliere) schade aan auto's en woningen aangericht door vuurwerk. Dit is een stuk hoger dan vorig jaar, waar de schade rond de 8,5 miljoen uit kwam. David Baden, voorzitter van de Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen, liet weten dat de jaarwisselingsnacht vanwege de horecasluiting en het vuurwerkverbod wel rustiger was dan bij voor coronatijd. Oogartsen konden dit beamen.