Het Sint Anthoniusgilde in Sambeek staat te trappelen om het 600-jarig jubileum te vieren. Het belooft een waar spektakel te worden.
Het Sint Anthoniusgilde in Sambeek staat te trappelen om het 600-jarig jubileum te vieren. Het belooft een waar spektakel te worden.

Gildefeesten Sambeek: ‘Zoiets is echt heel imposant!’

Algemeen

SAMBEEK | Het Sint Anthoniusgilde in Sambeek bestaat dit jaar maar liefst 600 jaar. Een waanzinnige mijlpaal waar de Sambeekenaren natuurlijk graag met veel bombarie bij willen stilstaan. Het weekend van 10, 11 en 12 juni staat dan ook in het teken van dit zesde eeuwjubileum. In heel het dorp worden die dagen feestelijke activiteiten georganiseerd, met de Gildedag als kers op te taart. Volgens Gerrit Biersteker, voorzitter van het organisatiecommissie, belooft deze Gildedag een bijzonder spektakel te worden. “Maar liefst 40 gildes uit heel de regio, en daarbuiten, komen die dag langs.”

Slechts enkele gildes in Nederland zijn nóg ouder dan het Sint Anthoniusgilde, daarvan is Gerrit overtuigd. Wat het Sambeekse gilde uniek maakt is dat het zelfs de oprichtingsakte nog heeft. Het prachtige driecijferige jubileum is natuurlijk te danken aan de Sambeekenaren zelf. “Het leeft hier in het dorp!” zegt Gerrit enthousiast. “Dat is heel bijzonder.”

Het is dan ook hierom dat de gildefeesten van aanstaand weekend groots worden georganiseerd, en heel Sambeek er bij betrekken. Vrijdag wordt afgetrapt met Pepe’s Pubquiz en “al écht veel mensen hebben zich opgegeven!” vertelt Gerrit verrukt. De zaterdag staat in het teken van de kindermiddag, beginnend om 14:00 uur. “In samenwerking met SamSam zal er van alles georganiseerd worden; denk hierbij aan laser schieten, blikken gooien etc. etc. ” Rond het avonduur is de Sint-Janskranswijding, gevolgd door een grootse feestavond, waar de Limburgse bluesrockformatie SOLD het podium zal bestijgen. 

Gildedag
“Maar het meest bijzondere wordt natuurlijk de zondag,” zegt Gerrit opgewekt. “Het begint met een mis in de bergschuur van de Sambeekse Motoren en Tractoren vereniging. Dat er op die plek een heilige mis wordt gehouden is natuurlijk volstrekt uniek!” Na de dienst en aansluitende koffietafel wordt het tijd voor alle gildes, naar verwachting meer dan 800 man sterk, om in optocht door Sambeek te trekken. Gerrit verwacht dat de stoet meer dan 1,5 kilometer lang zal worden. Lachend: “Mensen die zoiets nog nooit gezien hebben krabben zich wel even achter de oren. Wat is dit nou?” De stoet wordt zo lang, als de eersten terugkomen op het gildeterrein, dan moeten de laatste nog vertrekken.”

Voor wie dan al overdonderd is… de dag moet nog beginnen. Na de optocht gaan de slagwerkgroepen aan de slag. Een oorverdovend maar imposant schouwspel wordt beloofd, dat nog tot in Cuijk te horen zal zijn. Gerrit: “Daarna is het slangendefilé. Dat vind ik zelf het leukste! Je kunt dan alles heel goed zien. Sommige gildebroeders hebben bijvoorbeeld de meest schitterende vaandels. Zoiets is echt heel imposant!” De dag wordt gevolgd door diverse gildespelen, denkend aan vendelen, ringsteken te paard, kruisboog- en geweerschieten.

Volstrekt uniek en traditioneel
Voor veel gildes is het organiseren van zo’n traditionele Gildedag een vrijwel onmogelijke opgave. Gerrit vertelt hoe in veel dorpen het gildebestaan in leven wordt gehouden door voornamelijk ouderen. Daarnaast is het organiseren van zo’n Gildedag niet goedkoop. Maar Sambeek is uniek: “Wij hebben echt een heel jong gilde. Alleen al het bestuur  bestaat uit vier mensen die jonger dan veertig zijn! Daarnaast is heel het dorp zo ontzettend betrokken: als ik zie hoeveel vrijwilligers we hebben, het enthousiasme bij iedereen en de vrijgevigheid van de sponsoren, dan ben ik al vervuld met dankbaarheid en trots!”

De Gildefeesten van Sint Anthonius beloven dan ook een waar spektakel te worden. Iets wat je maar zelden meemaakt. “Wij hopen dat ook dat iedereen, Sambeekenaar of niet, komt kijken naar dit unieke evenement. Want het is echt gewoon geweldig!”